Делото срещу бившия зам.-външен министър вече може да тръгне в спецсъда

Снимка: БГНЕС

Апелативният спецсъд отмени прекратяването на делото срещу бившия зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин и то вече може да бъде разгледано от спецсъда, съобщи в понеделник сайтът "Лекс".

Той е обвинен в престъпление по служба заради планирано закупуване на телефонни интернет централи на завишени цени и в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), за което в края на ноември 2016 г. сигнал подаде бившия външен министър Кристиян Вигенин.

По случая няма нанесена вреда, като от прокуратурата твърдят, че благодарение на действията им била предотвратена щета за бюджета в размер на 429 422 евро.

Делото първоначално бе внесено в Софийския градски съд (СГС), който го върна за изясняване на обвиненията, отбелязвайки наличието на "фактически дефицит". Впоследствие Софийският апелативен съд (САС) потвърди връщането ан казуса на прокуратурата.

В крайна сметка той бе прехвърлен за разглеждане в спецсъда след последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Там обаче делото също бе прекратено и върнато на прокуратурата, за да се стигне до определението на апелативния спецсъд, с което прекратяването е отменено и предстои процесът да бъде разгледан на първа инстанция.

Въпросното обвинение срещу бившия зам.-министър на външните работи бе част от активизацията на прокуратурата по отношения на кадри от предишния кабинет "Борисов" от квотата на "реформаторите".

В случая разследващите твърдят, че Ангеличин е трябвало да организира смяната на телефонни интернет централи в български посолства, като част от План за подготовка на българското председателство на съвета на ЕС през 2018 г.

Това е второ дело срещу бившия зам.-външен министър, след като той вече е подсъдим в спецсъда заедно с ексвъншния министър Даниел Митов. Двамата са обвинени в престъпление по служба и безстопанственост във връзка с изплатени на фирма близо 500 000 лева за служебни пътувания, без да е била обявена обществена поръчка.

Споделяне

Още от България