Делото срещу Божидар Нанев върви към финал

Към своя край на първа инстанция е делото срещу бившия здравен министър Божидар Нанев и отстранената главна счетоводителка във ведомството Димитрина Николова, стана ясно на поредното заседание на Софийския градски съд (СГС) в сряда.

Очаква се на 28 март да бъде разпитан и последният свидетел в процеса и ако страните нямат допълнителни искания за доказателства, ще се премине към четене на пледоарии.

Последният свидетел, който ще бъде разпитан, е изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Александър Янков. Той бе поискан за разпит от защитата на Божидар Нанев и съдът се съгласи на това. Янков, който е бил директор на ИАЛ, трябва да разкаже каква е практиката по доставката на лекарства от други страни.

Нанев и Николова бяха привлечени към наказателна отговорност за сключени неизгодни договори с фармацевтичната компания "Рош - България" за доставка на антивирусни препарати за лечение на свински грип. Според прокуратурата е нанесена щета на бюджета за 2.5 млн. лева.

До разследването се стигна, след като се разбра, че от здравната служба на Великобритания са отправили по-евтина оферта. Това е и основното доказателство на държавното обвинение срещу Нанев.

Още тогава обаче юристи коментираха, че по закон здравното министерство може да купува лекарства само от търговци и производители на медикаменти, каквато не е британската обществена здравна служба.

За да може да купи препаратите от британците, България трябваше да сключи договор с Великобритания, който да бъде ратифициран от парламентите на двете страни и така да се забави доставката на медикаментите.

Споделяне

Още по темата

Още от България