Делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев пак катастрофира

Делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев пак катастрофира

Специализираният апелативен съд потвърди прекратяването на делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев за продажбата на миноритарния дял на държавата в ЕВН. Обвинителният акт е върнат на прокуратурата за отстраняване на нарушенията.

Второинстанционният съд приема, че обвинителният акт е внесен от некомпетентна прокуратура.

В съдебното определение се допълва, че обвинителният акт е неясен, което нарушава не само правото на защита на обвиняемите, но и възможността на държавата да потърси защита.

Решението за прекратяване на делото бе взето със сходни мотиви от първоинстанционния спецсъд, а прокуратурата не обжалва. Това сториха обаче обвиняемите по делото с настояване за отмяна на мерките за неотклонение "подписка", които им са наложени от прокуратурата.

Съдебният състав от апелативния съд отхвърля жалбите им за промяна на мярката с аргумента, че те са обвинени в престъпление, което засяга интересите на цялото общество.

Обвиняеми по делото са двамата бивши членове на първото правителството на Бойко Борисов – енергийният министър Трайчо Трайков и вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, както и бизнесменът и акционер в инвестиционния посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, изпълнителният директор на дружеството и двама негови служители.

Тезата на държавното обвинение е, че при продажбата на остатъчния държавен дял в енергоразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. постигнатата цена е била занижена, макар и да не е ясно как това може да се твърди за продажба през фондовата борса.

Обвинителният акт по делото бе внесен от Софийската градска прокуратура. По закон обвинителната теза трябва да се защитава от Специализираната прокуратура. Миналата година парламентът промени Наказателно-процесуалния кодекс и делата срещу висшите представители на държавата бяха прехвърлени към специализираните магистрати. Въпреки това с делото "ЕВН" необяснимо продължи да се занимава Софийската градска прокуратура.

През октомври миналата година Софийският градски съд също прекрати делото и го върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. Поредицата от решения на съдилищата само засилват съмненията, че делото е политически мотивирано.

За какво е делото

Според прокуратурата борсовата сделка през 2011 г., сключена на цена от близо 90 млн. лв. за 33% от двете дружества с мажоритарен акционер ЕВН е ощетила държавата с 27.6 милиона лв. Разследващите твърдят, че сделката е сключена при компрометирана процедура, режисирана предварително от Трайков.

Сигналът за сделката бе подаден до прокуратурата през 2013 г. от тогавашния шеф на КФН и настоящ директор на държавната Българска банка за развитие Стоян Мавродиев, който дълго време водеше война с Иво Прокопиев, който пък е собственик на "Булброкърс" чрез дружествата си "Алфа финанс холдинг" АД и "Финансиа груп".

Освен Трайков, Дянков и Прокопиев, прокуратурата обвинява и шефовете в посредника по борсовата продажба на акциите на ЕВН "Булброкърс". Това са Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Именно действията на борсовия посредник са довели до тази щета, смята държавното обвинение.

Делото бе внесено в края на август 2017 г. по искане на Радослав Рачев, тъй като от образуването на делото срещу него изминаха 2 години. Рачев бе първият с повдигнато обвинение за сделката с акциите в ЕВН в края на 2015 г.

Софийският градски съд (СГС) първи констатира липса на конкретика на обвиненията срещу бившия енергиен министър Трайчо Трайков. Градският съд посочи през октомври м.г., че няма доказателства Трайков да е бил запознат с действията на органите на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол. По време на сделката шеф на приватизационната агенция беше Емил Караниколов, който сега е министър на икономиката. СГС установи, че Трайков не е знаел и за анализа на инвестиционния посредник за определяне на стойността на акциите.

Освен това според СГС прокуратурата не е посочила факти, че Иво Прокопиев и Симеон Дянков са действали с цел да набавят изгода за "Булброкърс", нито пък как точно са причинили вреда за държавата.

Според обвинителния акт Иво Прокопиев е "улеснил" Симеон Дянков да извърши длъжностно престъпление чрез изказване, направено по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество в тогавашното му качество на представляващ Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Споделяне

Още по темата

Още от България