Делото срещу ексвъншния министър Даниел Митов не можа да тръгне

Митов по време на разпита му в столичното следствие през есента, сн. БГНЕС

Специализираният наказателен съд отложи разпоредителното заседание по делото, с което стартира дейността си -  срещу бившия министър на външните работи Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин, заради отсъствието на защитника на Митов.

Бившият външен министър е обвинен в това, че ощетил ведомството с близо половин милион лева като предоставил парите на туроператор, който имал договор с Министерството на земеделието и храните за осигуряване на самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки при командировки на служители на агроведомството. Митов поискал същата услуга за своите служители, но не предвидил финансов контрол върху изпълнението на споразумението. Ангеличин е обвинен в безстопанственост за действия, свързани с този случай.

Това е първото от т.нар. дела за корупция по високите етажи на властта, които от 5 ноември вече се гледат от Специализирания наказателен съд. Затова и по него, със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров, ще се явява прокурорът от Софийската градска прокуратура Боряна Бецова, която е работила по досъдебното производство и е автор на обвинителния акт срещу Митов и Ангеличин. Тя ще работи заедно с още двама прокурори по случая.

"Нормално е като човек запознат с детайлите да съм командирована", коментира прокурор Бецова пред журналисти, но отказа да каже повече подробности за обвинението.

Случаят отново ще се гледа на 16 февруари, тъй като адвокатът на Митов е в годишен отпуск и така не може да се даде ход на заседанието. Съдът разпореди да бъде изпратена призовка до МВнР и Министерството на финансите, които да осигурят свой представител за следващото заседание.

Пред медиите Митов каза, че няма нанесени материални щети на МВнР и това е било установено от прокуратурата, и че "няма нищо ненормално или несъобразно със закона" едно министерство да подпише с друго временно осигуряване на самолетни билети. По думите му това е правено многократно в българската административна практика и няма нищо нередно в този случай.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?