Делото срещу главния архитект на София е спряно с намеса отгоре

Прокурорът, инициирал разследването, си създаде сериозни неприятности

Делото срещу главния архитект на София е спряно с намеса отгоре

След намесата на главната прокуратура бе спряно разследването срещу главния архитект на София Здравко Здравков. Както Mediapool първо съобщи в събота, известният прокурор Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокурор е видял престъпления в отказа на архитект Здравков да даде зелена светлина за строителството на 150-метров небостъргач в кв. "Стрелбище". Инвеститор е компанията НИКМИ.

Архитектът упорито отказва да изпълни решението на Върховния административен съд (ВАС), което го задължава да издаде самостоятелен план за парцела на НИКМИ. Подобно действие би отстранило най-голямата пречка пред строителството на огромната сграда. Здравков обаче твърди, че ако изпълни съдебното решение, ще трябва да извърши поредица от други нарушения.

Прокурор Ненков усили натиска върху Здравков като разпореди на Софийската районна прокуратура да образуват наказателно дело срещу архитекта за осуетяване на на съдебното решение. Решението на прокурора разбиваше цялата тактика на Столичната община да бави възможно най-дълго издаването на разрешително, докато атакува акта, с който НИКМИ изобщо е станала собственик на парцела в кв. "Стрелбище".

Сега прокуратурата за първи път официално потвърди за съществуването на това дело и едновременно информира, че актът на прокурор Стойчо Ненков е отменен. С това скандалът обаче не приключва, защото прокурор Ненков е обвинен в правна неграмотност.

Неук прокурор?

Заместник-главният прокурор Пенка Богданова отменя постановлението на Стойно Ненков и го обвинява в непознаване на Наказателно-процесуалния кодекс.

Причината е, че Ненков изобщо е разпоредил на Софийската районна прокуратура да образува досъдебно производство. От близо две години законът не дава право на горестоящ прокурор да разпорежда подобно нещо на свой колега от по-ниска по степен прокуратура.

Вторият проблем е, че законът не дава право на прокурор да образува досъдебно производство срещу конкретно лице. Производството се образува първо за деяние. Стойчо Ненков е разпоредил образуването на дело директно срещу арх. Здравко Здравков. Така излиза, че Ненков не познава закона, въпреки че стои високо в йерархията на държавното обвинение.

"Предвид обстоятелството, че тези пропуски поставят въпроса дали е налице задълбочено познаване на актуалното законодателство, заместникът на главния прокурор е изпратил копие от постановлението си на административния ръководител на Апелативна прокуратура - София за преценка за изготвяне на предложение за извънредно атестиране на прокурор Стойчо Ненков. То се извършва при наличие на данни за трайно влошаване на качеството на работа на магистрата", съобщава прокуратурата.

Въпреки това проверката на прокуратурата за действията на арх. Здравко Здравков ще продължи, макар и без наказателно дело.

Историята с парцела

Теренът на НИКМИ е бил общински до 2006 г., а компанията го е придобила след замяна. Това бе схема, която бе много популярна в началото на кметския мандат на Бойко Борисов. По това време на парцела е позволено застрояване, но до 20 метра. В последствие имотът е отреден за озеленяване в Общия устройствен план от 2009 г. Така в него може да се построи само кафе, църква или тоалетна.

През 2014 г. с решение на общинския съвет е приет подробен устройствен план на кв. "Стрелбище". Имотът на НИКМИ обаче е изключен от неговия обхват, тъй като компанията е започнала процедура по изготвянето на самостоятелен план за терена. Вратички в закона позволяват в този план да се предвиди строителството на 150-метрова сграда.

Бившият вече архитект на София Петър Диков отказва да задейства процедурата за самостоятелния план на терена. Компанията обжалва и печели делото, което задължава настоящия главен архитект да задейства плана. Здравко Здравков отказа и бе глобен с 1000 лева от съда заради отказа. Той пак отказа и бе глобен отново с 13 000 лева.

"Ще продължим битката със зъби и нокти за защита на терена", зарече се Здравко Здравков, а общинските съветници събраха пари, за да се плати втората глоба на арх. Здравков. Столичната община смята да води дела за обявяване за нищожна на замяната от 2006 г., за което тя бе подкрепена и от Софийската градска прокуратура. Поискано е и съдебното решение, което Здравков е задължен да изпълни, да бъде обявено за нищожно.

Историята на прокурор Ненков

Прокурорът по този казус Стойчо Ненков също има интересна история. Преди пет години той бе обвинен също за престъпление срещу правосъдието. Ненков бе разследван за осуетяване на наказателното преследване срещу подсъдимите по делото САПАРД Марио Николов и Людмил Стойков.

Причината е, че той оттегли протеста на свой колега срещу оправдателните присъди на двамата, наложени от Софийския апелативен съд. Според ръководството на прокуратурата, така прокурор Ненков е избавил двамата бизнесмени от наказание.

Главният прокурор Сотир Цацаров отстрани от длъжност Ненков, но само година по-късно Висшият съдебен съвет го възстанови. Причината е, че делото САПАРД бе прекратено от колегите на Ненков с аргумент, че няма престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от България