Делото срещу имамите от Пазарджик отложено заради заболяване на подсъдим

Заседанието по делото срещу имамите от Пазарджик за проповядване на антидемократична идеология бе отложено от местния окръжен съд заради представен болничен лист от единия от подсъдимите. Байрам Ушев, че е болен от ангина и е на домашно лечение.

Според прокурора по делото Недялка Попова, отсъствието на Ушев не е пречка за даване ход на делото, по което трябваше да бъдат изслушани комплексна експертиза и шест от общо десет вещи лица.

 

Адвокатите обаче посочиха, че отсъствието на подсъдимия би го лишило от правото на лична защита и настояха делото да бъде насрочено за друга дата. Като упълномощен представител на Байрам Ушев, адвокат Василев посочи, че подзащитният му има категорично желание да присъства на заседанията. Защитникът уточни, че здравословното състояние на Ушев все още е влошено, като има вероятност болничният му лист да бъде удължен и след 18 декември.

 

Така съдът реши да отложи заседанието за 4 февруари 2013 година. Тогава ще бъдат изслушани призованите за днешния процес вещи лица и комплексната експертиза.

 

Съдия Ивета Парпулова уточни, че делото продължава по график на 19 декември с изслушване на останалите вещи лица и разпит на новопризовани свидетели.

 

Делото за проповядване на антидемократична идеология започна в Пазарджишкия окръжен съд през септември тази година. Подсъдими са 13 души, сред които една жена. Срещу тях има обвинения и за участие в нерегистрираната у нас организация "Ал Уакф ал Ислями". Трима от подсъдимите са обвинени и в насаждане на омраза на религиозна основа.

Споделяне

Още по темата

Още от България