Делото срещу Красьо от Плевен също започва на тъмно

Делото за по обвинение в лъжесвидетелстване срещу Красьо от Плевен ще започне при закрити врати, стана ясно от съобщение на Софийския районен съд в четвъртък. Председателят на съдебния състав Ваня Горанова е насрочила първото заседание за вторник без външни наблюдатели "поради необходимост от запазване в тайна на някои материали".

Само преди месец общото събрание на съдиите от по-висшестоящия Софийски градски съд излезе със свое тълкуване на казуса със засекретяването на съдебните заседания. Магистратите се обявиха срещу необоснованото гледане на дела на тъмно.

Те подчертават, че специалните разузнавателни средства трябва да остават тайни само, ако има опасност да се разгласи държавна тайна, лична информация за участниците в процеса, която не е от широк интерес, както и начинът, по който се прилагат СРС-тата. Решението на общото събрание на съдиите от СГС обаче няма задължителен характер.

В случая с Красимир Георгиев широката публика отдавна е информирана, че делото за лъжесвидетелстване се крепи върху телефонни разпечатки, тефтерите на "черничкия с ланците" и разпити на магистрати. Първото заседание по делото е определено за предварително изслушване на страните.

В обвинителния акт се твърди, че на 24 юни 2009 година Красьо от Плевен е заявил пред разпитващия го прокурор Първолета Никова, че не се познава с магистрати.

В последствие телефонните разпечатки показаха, че множество съдии и прокурори не само са си говорили с него, а са се срещали на живо и са си помагали в живота. Общо трима бяха уволнени от системата, а други 15 души бяха понижени в ранг.

Като свидетели по делото ще се явят 8 съдии и 8 прокурори. Прави впечатление отсъствието сред свидетелите на бившия член на ВСС и бивш военен съдия Стойко Стоев, който призна, че се познава от няколко години с Красьо и дори са имали общи интереси в строителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България