Делото срещу Лазар Лазаров е прекратено неправилно

Лазар Лазаров, снимка БГНЕС

Софийският апелативен съд реши, че делото срещу бившия шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров е прекратено неправомерно от първата инстанция - Софийския градски съд. Апелацията уважи протеста на прокуратурата и обяви, че обвинението ще си понесе последствията по време на разглеждането на делото по същество, ако в обвинителния акт има някои неясноти.

Преди месец съдия Николай Николов от Софийският градски съд прекрати делото срещу Лазаров с аргумент, че обвинителният акт е разпокъсан и от него не се разбира ясно в какво точно е обвинен подсъдимият.

Бившият пътен шеф бе изправен пред съда за умишлена безстопанственост, свързана със строежа на магистрала "Марица". Държавното обвинение смята, че са нанесени щети на държавата за над 41 милиона лева. В същото време пътната агенция отказа да предяви граждански иск по делото с аргумент, че не се смята за ощетена.

Делото е за лот 1 от магистрала "Марица" между Оризово и Димитровград. Изпълнител на проекта е италианското дружество "Чи ем Чи ди Равена". Изграждането на въпросния участък се забави, а италианците се оправдаха с "форсмажорни обстоятелства" – падналият сняг през зимата на 2013 и пролетта на 2014 г., който "преовлажнил" твърде много почвата.

Затова АПИ обявява обществена поръчка за допълнителните дейности по "стабилизацията" на изграждащия се път между Оризово и Димитровград. Конкурсът бе спечелен от фирма "Пътища Пловдив" АД, с която агенцията подписва договор на 30 юни 2015 г.

Според прокуратурата Лазаров е бездействал престъпно като не е осъществил контрол върху италианската фирма, което е довело до сключване на договор с "Пътища Пловдив" и плащането на още 41 млн. лв.

Съдия Николай Николов обяви, че не разбира как Лазаров е осъществил престъплението с бездействие, а след това е обвинен за сключен нов договор, който предполага действия.

Апелативните съдии не са съгласни с тезата на първоинстанционния съд. Те напомнят, че обвинението е за бездействие на Лазаров при контрола на италианското дружество, а не за сключения нов договор.

Съдът подчертава, че според обвинителния акт бившият шеф на АПИ не е възложил проверка дали възложените на "Пътища Пловдив" дейности не са били включени в първоначалния договор с италианците.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?