Делото срещу Маргините излезе от двегодишни "болнични"

Делото срещу Маргините излезе от двегодишни "болнични"
След две години пауза заради високата заболеваемост на обвиняемите, Софийският градски съд в четвъртък даде ход на делото срещу Красимир и Николай Маринови, известни като братята Маргини.

Изненадващо в съдебната зала се появи и обвиняемият Иво Карагеоргиев, който стана основна причина за забавянето на процеса, след като удостовери, че страда от тежко кардиологично заболяване.

Маргините и още четирима души са обвинени в подготовката на убийство Любен Гоцев, Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора. От трите "мишени" жив е само Гоцев.

Съдебното заседание започна с разпит на един от основателите на СИК Румен Николов-Пашата. Също като всички важни свидетели и той не даде показания в подкрепа на обвинителната теза.

Пашата заяви, че познава братята Маринови от общата фирма, която имали с покойните Стоил Славов и Милчо Бонев, и с неявилия се в четвъртък свидетел Младен Михалев - Маджо.

"Общата ни фирма реално не е упражнявала дейност и в момента мисля, че дори е заличена", заяви Николов. Той допълни, че съдружниците се разделили в добри отношения и не са имали пререкания, макар вече да не поддържат контакти.

Попитан дали познава един от другите свидетели по делото - Петър Попов, Румен Николов заяви, че е чувал за него, че е представител на английска фирма и имал финансови взаимоотношения с Никола Дамянов.

Румен Николов заяви, че познава Иван Тодоров само от медиите.

С Любен Гоцев Пашата се познавал от "разни коктейли".

За пореден път нередовно призовани се оказаха Младен Михалев и съпругата му Елена. По време на съдебното заседание се изясни, че общо пет вещи лица са отказали, поради нежелание, да направят преглед на Иво Карагеоргиев.

Други двама лекари от МВР-болница също заявили, че не желаят да правят експертиза на Карагеоргиев с мотива, че било необходимо участието на хабилитирани специалисти.

Масовият отказ на лекари да прегледат подсъдимия докара прокуратурата до там, че да иска екип специалисти от страна членка на ЕС да изготви експертиза за здравословното му състояние.

Съдебният състав изпрати писмо до министъра на здравеопазването Божидар Нанев, за да посочи той лекари, които да се заемат с изготвянето на експертизата. Все още няма отговор от здравното министерство.

Въпреки че Карагеоргиев се яви в залата, адвокатът му Любомир Владимир поиска ход на делото да не бъде даван, защото клиентът му бил в тежко състояние, излязъл на своя отговорност от болницата и след заседанието щял да се върне отново там, за да продължи лечението си. Съдът не уважи това искане.

"Всички знаете как съм. Не знам дали ще дойда следващия път на делото и зависи как ще се чувствам, зле съм", заяви Карагеоргиев след края на заседанието. Миналата година той бе заловен от полицията да тегли незаконно пари от банкомат. Братята Маргини пък бяха наснимани да се забавляват на яхта, докато съдебният процес бе в "болнични".

Следващото съдебно заседание трябва да бъде на 9 декември.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?