Делото срещу Овчаров окончателно е върнато на прокуратурата за ремонт

Снимка: БГНЕС

Апелативният спецсъд окончателно върна на спецпрокуратурата делото срещу бившия икономически и енергиен министър от кабинета "Станишев" Румен Овчаров, обвинен в безстопанственост и длъжностно престъпление.

Подобно на първата инстанция, апелативните магистрати са напълно съгласни с възраженията на защитата, че обвинителният акт е неясен, тъй като в него липсват конкретни дати и действия, за които се твърди, че ексминистърът е извършил престъпления.

"Несъмнено обвинителният акт има съществено значение за бъдещото съдебнo производство, доколкото поставя границите, в които съдът ще изследва съответните факти и обстоятелства, и в този смисъл определя рамките на предмета на доказване, който ще се изяснява в хода на съдебното дирене т.е. за прокурорът съществува законово задължение да формулира обвинението по ясен, точен и изчерпателен начин, да очертае в максимално широка степен фактическите и юридическите му предели, в които съдът ще разгледа делото", посочва апелативният спецсъд, потвърждавайки изводите на долната инстанция.

Част от неяснотите идват от разминаване между диспозитива и обстоятелствената част на обвинителния акт, която според магистратите води до невъзможност обвиняемият да разбере какви щети се твърди, че е нанесъл. Освен това апелативният спецсъд се съгласява, че е налице "липса на конкретизация на неизпълнените контролни задължения".

"Действително, както правилно е забелязал СНС, в обстоятелствената част на обвинителния акт фигурират множество дати, изброени са редица заповеди, доклади и други документи. Същевременно обаче не се открива нужната конкретика относно датите и начина, по който обвиняемият е бил уведомен за неизплащане на дължимата наемна цена на дружеството – наемател, както и относно дължимите действия, които е следвало да предприеме в тази връзка, по упражняване на контрол", аргументира се втората инстанция.

Този процесуален пропуск на разследващите обаче води до неясноти по въпросите – "кога за първи път обвиняемият е научил за съществуващите проблеми, по какъв начин е бил уведомен и е уведомяван периодично, кога е бил изготвен докладът на работната група и кога му е бил предоставен за запознаване".

"В последващото изложение на фактологията тези обстоятелства не са изяснени, напротив наблюдава се същия подход на общи твърдения за устни и писмени доклади, доведени до знанието на обвиняемия. Тези пропуски, доколкото се отнасят до съставомерни признаци на престъпното деяние, което освен това е квалифицирано и като умишлена безстопанственост, на практика имат за последица непредявено от фактическа страна обвинение и правят невъзможно реалното упражняване на правото на защита", категоричен е апелативният спецсъд.

Румен Овчаров бе обвинен 11 години след мандата си във връзка с решението му да даде под наем държавните "Мини Бобов дол" на близка до енергийния бос Христо Ковачки фирма. Делото се основава на поръчаната от прокуратурата експертиза, според която по този начин на държавата е нанесена щета от 8.94 милиона лева.

Обвинението му за длъжностно престъпление пък бе повдигнато, тъй като превишил правомощията си с цел да набави облага за частната фирма "Ораново", която е получила под наем мините. Прокуратурата определя случая като особено тежък, като Овчаров може да получи наказание от 3 до 12 г. затвор, ако обвинителният му акт бъде коригиран адекватно и издържи в спецсъда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?