Делото срещу Пламен Бобоков за стрелите и копията е в съда

Русенският бизнесмен заплашен от затвор и конфискация на имущество по това обвинение

Делото срещу Пламен Бобоков за стрелите и копията е в съда

Русенската окръжна прокуратура е внесла на 30 декември в Окръжния съд – Русе за разглеждане делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков по обвинението за незаконно притежаване на върхове на антични копия и стрели. Предстои насрочване на разпоредително заседание, събобщиха от Русенската прокуратура в четвъртък.

52-годишният Бобоков бе привлечен като обвиняем по делото на 30 ноември 2020 г. Тогава от държавното обвинение съобщиха, че при претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо.

Това се случи точно ден, след като Пламен Бобоков обяви, че депутатът от ДПС Делян Пеевски се е прицелил в бизнеса му и управлява държавата в триумвират с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Внесеното сега в съда обвинение срещу Бобоков е за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, за незаконно притежание на културни ценности. Предвижданото наказание е лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3 000 до 15 000 лева. Съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото на виновния и лишаване от права.

Самите антики може да бъдат отнети в полза на държавата. Те са датирани като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. Автентични са, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона.

Развитието на делата срещу Бобоков напомня на тези срещу хазартния бос Васил Божков, който има редица обвинения, отнети му бяха хазартните лицензи заради неплатени според държавата такси, за които бизнесменът претендира, че не дължи и твърди, че е плащал милиони на премиера Бойко Борисов за да върти без проблеми бизнеса си. Неговата антична колекция бе иззета, а той получи обвинение за незаконно държане на археологични предмети.

Още през лятото прокуратурата започна проверки в частния нумизматичен музей на Бобоков в Русе. Новото обвинение обаче няма общо с него.

Към момента русенският бизнесмен, който с брат си Атанас Бобоков притежава една от най-големите компании за производство на автомобилни акумулатори в Европа, вече е с три обвинения. Освен за незаконното държане на антики, той бе обвинен за участие в престъпна група, както и за това, че е получавал съобщения от сводката на военното разузнаване, изпращани му от президентския секретар Пламен Узунов. Обвинението за престъпна група твърди, че заедно с брат си Атанас Бобков са участвали в схема, ръководена от бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков, чрез която у нас се складирали тонове опасни отпадъци. Двамата твърдят, че "всички знаят" кой внасял отпадъци у нас - бизнесменът Христо Ковачки и фирми, близки до премиера.

По едно от делата Бобоков плати 1 млн. лв. гаранция, за да излезе от ареста. Брат му Атанас, който бе задържан месеци наред, пък плати 2 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България