Делото срещу Румен Овчаров за "Мини Бобов дол" се оказа неясно и бе прекратено

Държавата не прояви желание да предяви иск срещу бившия министър

Адвокат Васил Василев и Румен Овчаров в спецсъда. Сн.: БГНЕС

Делото за безстопанственост и длъжностно престъпление срещу бившия вицепремиер и министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев" Румен Овчаров бе прекратено в сряда и върнато от спецсъда на прокуратурата.

Магистратите се съгласиха с възражението на адвоката на подсъдимия – Васил Василев, че обвинителният акт страда от множество пороци, тъй като в него не са посочени редица дати, свързани с действията на Овчаров и така той не може да организира нормално защитата си.

Освен това според спецсъда по делото липсва фактологична връзка между задълженията на обвиняемия и конкретните щети, които разследващите твърдят, че е нанесъл с действията си.

Овчаров бе обвинен 11 години след мандата си във връзка с решението му да даде под наем държавните "Мини Бобов дол" на близка до енергийния бос Христо Ковачки фирма. Делото се основава на поръчаната от прокуратурата експертиза, според която по този начин на държавата е нанесена щета от 8.94 милиона лева.

Въпросният договор е сключен през 2006 г., след като Овчаров е сменил Съвета на директорите на "Мини Бобов дол" заради влошените финансови показатели. Избраното тогава ново ръководство е предложило три оздравителни плана за дружеството, които министърът е отхвърлил без мотиви. През пролетта на 2006 г. две частни компании са проявили интерес към държавните мини, като Овчаров е предпочел едната от тях, без да проведе задължителен търг.

Въпреки твърдяната от обвинението щета, нанесена на бюджета от бившия министър, в сряда в спецсъда не се появиха представители нито на "Мини Бобов дол", нито на енергийното ведомство. Финансовото министерство пък не пожела да предяви претенции към подсъдимия, с което държавата демонстрира явно нежелание да си възстанови евентуалните загуби, нанесени според прокуратурата от Овчаров.

Обвинението му за длъжностно престъпление пък бе повдигнато, тъй като превишил правомощията си с цел да набави облага за частната фирма "Ораново", която е получила под наем мините. Прокуратурата определя случая като особено тежък, като Овчаров може да получи наказание от 3 до 12 г. затвор, ако обвинителният му акт бъде коригиран и издържин в спецсъда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?