Делото срещу Сергей Станишев отново не тръгна заради секретността си

Три институции си прехвърлят вината за протакването на процеса

Сергей Станишев, сн. БГНЕС

Софийският градски съд за пореден път не даде ход на делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев за изгубени седем секретни доклада, предадени му за съхранение от ДАНС по времето, когато беше премиер.

Причината за поредния фалстарт е, че съдът не е получил отговор от председателя на Народното събрание Михаил Миков, че Станишев е получил прокурорското постановление.

Това се случва за втори път по делото срещу лидера на БСП. То се внася за четвърти път от прокуратурата в опит да бъде приключено. Поради факта, че Станишев се води неосъждан държавното обвинение иска само налагане на глоба.

Проблем отново се оказа поставения гриф "Секретно" върху прокурорското постановление. След заседанието адвокатът на Станишев Васил Василев обясни, че проблемът е в прокуратурата и в секретното деловодство на Народното събрание. Той изрази учудването си защо преписът от прокурорския акт не се връчва на лидера на БСП по редовната процедура без гриф, а трябва да се използва секретното деловодство в парламента.

От прокуратурата обявиха, че ако съдът прецени, може да намери начин да предостави постановлението на страните по него. Така делото остава в плен на "секретни" процедури.

Според Наказателно-процесуалния кодекс, за да бъде даден ход на делото, обвиняемият трябва да получи документа в задължителния 7-дневен срок преди първото заседание. Предишният път обяснението също бе, че Сергей Станишев няма как да получи препис от постановлението на прокуратурата, защото то е секретно.

На 18 март Софийският градски съд пак не даде ход на делото. Делото трябва да започне най-накрая след близо четиригодишно разследване.

Самият Станишев отново не се яви в съдебната зала във вторник. Той може да получи само глоба от 500 до 5000 лева, ако вината му бъде доказана. Прокуратурата общо 4 пъти внасяше предложението за налагане на глоба в СГС, но магистратите всеки път откриваха пропуски и неясноти и го връщаха обратно на разследващите.


Според тезата на обвинението Станишев е изгубил документите, докато е бил премиер. Те така и не бяха открити. Прокуратурата настоява лидерът на БСП да бъде освободен от наказателна отговорност и да се размине с глоба, защото не е бил осъждан, а действията му не са довели до имуществени вреди за държавата.


Разследването срещу Станишев започна на 27 май 2010 г., след като настоящият основен подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров предаде секретен доклад на тогавашния премиер Бойко Борисов, който го похвали, че е "лоялен гражданин".


Докладът беше адресиран до Сергей Станишев и озаглавен "За някои деструктивни лица и кръгове в кабинета "Станишев". Впоследствие се разбра, че общо седем секретни доклада са изчезнали от секретното деловодство на Министерския съвет – три на ДАНС, два на МВР, един на Министерството на отбраната и един на НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от България