Делото срещу сестрите в Либия отложено

Делото срещу сестрите в Либия отложено
По искане на българската защита, но и на другите страни по делото за клевета, заведено по жалби на либийски офицери срещу българските медицински сестри в Либия, заседанието е било отложено за 22 април, съобщиха в неделя от Министерството на външните работи.

Отсрочката е, за да може страните в процеса да се запознаят с материалите, които са били приложени към днешното заседание по делото, на което този път не се яви адвокат Осман Бизанти, който досега бе единствено конституиран като защитник на българските сестри.

Той от няколко дни е на неотложно пътуване извън Либия, но отлагането на делото бе поискано от вече конституирания адвокат Хари Хараламбиев. Освен него в Либия е и адвокат Георги Гатев, чиито документи за трети защитник се подготвят.

На следващото заседание на либийския съд е възможно да бъде допуснат още един граждански иск срещу петте българки, които били уронили престижа на либийските офицери с клеветите си за мъченията срещу тях за изтръгване на самопризнания в процеса за умишленото заразяване на 400 либийски деца със СПИН, по което сестрите вече имат втора смъртна присъда.  В момента са заведени три иска за 18 млн. динара, очаква се такъв да подаде още един от мъчителите на сестрите, предаде БНР.

В същото време д-р Здравко Георгиев съобщи пред “Дарик радио”, че сестрите са съгласни да бъдат номинирани за евродепутати, каквато инициатива е подхваната от сформиран за целта комитет, колкото и да е спорна идеята. Тя бе поставена под съмнение от  Центарлната избирателна комисия, а в неделя стана ясно, че БСП са отказалит включването на българките в кандидат-депутатската си листа. Това показва, че политиците мислят за чисто партийните си интереси, заяви Александър Джеров от инициативния комитет.

Той каза още, че има вариант кандидатурите да бъдат издигнати от шест отделни инициативни комитета, които трябва да съберат по десет хиляди подписа, но проблемът е периодът на отседналост в България, който според закона е три месеца. За да се махне тази пречка трябва да бъде променен законът, а предложение за такава поправка ще бъде внесено в парламента в близките дни, добави Александър Джеров. Възможно е още в сряда парламентът да реши казуса, стига да има желание, каза още той.

Споделяне

Още от България