Делото срещу шефа на БНТ: Този път се разболя съдията

Снимка: БГНЕС

Делото срещу шефа на БНТ Константин Каменаров пак бе отложено. Причината този път – един от съдиите в тричленния състав е болен.

Предишното заседание беше на 18 февруари, когато Каменаров представи болничен, в който бе записано, че има вирус. Ден по-късно той се появи в Брюксел, където участва в конференция за предизвикателствата пред медиите и говори за фалшивите новини. Командировката му предизвика скандал и съдът разпореди проверка как е издаден болничният му. Според заключенията на столичната здравна инспекция нарушения няма.

От БНТ пък обясниха, че командировката е била планирана отдавна и директорът е пътувал за един вместо за два дни, а след завръщането му документите са били оформени със задна дата.

В сряда Каменаров не беше болен и се появи в съда. Но се оказа, че младши съдията Габриела Лазарова е в болничен от 8 март. Заради това председателят на състава Руси Алексиев отказа да даде ход на делото. В противен случай би се нарушило законовото изискване процесът да се гледа от началото до края от един и същи съдебен състав, което неминуемо ще опорочи и присъдата, обясни съдия Алексиев. Каменаров вече е давал обяснения в пред съдия Лазарова, в нейно присъствие са извършвани и други действия по делото и затова то трябва да се отложи до връщането ѝ на работа, допълни той. И прокуратурата, и адвокатът на Каменаров поискаха отлагане на процеса.

Шефът на БНТ е подсъдим за шофиране след употреба на алкохол. На първа инстанция той бе осъден на година и половина условно. Той обжалва това решение пред Софийския градски съд. Ако присъдата бъде потвърдена може да се наложи Каменаров да се раздели с поста си, тъй като според Закона за радиото и телевизията длъжността директор на БНТ не може да се изпълнява от осъждан.

Споделяне

Още по темата

Още от България