Делото срещу Славчо Кържев тръгна от втори опит

Делото срещу Славчо Кържев тръгна от втори опит

Софийският градски съд (СГС) даде във вторник ход на делото срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев. Той е обвинен за извършени престъпления по служба. Процесът срещу него стартира от втория път, след като при първото заседание стана ясно, че той не е получил нито призовка, нито обвинителния си акт в определения законов срок. Тогава той се яви в съдебната зала като обясни, че от вестниците знае за процеса. Основната му мотивировка в тази насока била, че може и да му пратят барети, ако реши да си пропусне делото.

В подобен шеговит стил делото продължи и на второто заседание. След като СГС реши да даде ход на процеса, се оказа, че бившият софийски районен прокурор си е забравил личната карта вкъщи. Това наложи временно прекъсване на процеса за деня. Съдът ще изчака няколко часа Кържев, докато се прибере у дома си и си донесе личните документи. 

Бившият прокурор е обвинен, че от 1 април до 9 юни 2004 г. е превишил властта и правата си и иззел функциите на съда по решаване на две граждански дела в София. Опитал да убеди ищеца Георги Стоянов за постигане на спогодба със собствениците на фирма "Вектор АВ" ООД Андрей Заднепровски и Виктор Константинов. За целта Кържев е призовал Георги Стоянов в прокуратурата и го уговарял и склонявал да се откаже изцяло, или да намали размера на претендираната от него обща сума по гражданските дела в размер на 31 154 лв. и 56 ст.

Освен това прокуратурата обвинява Кържев за това, че на 8 февруари 2002 г. е склонявал прокурора Петьо Петров да върне на Петър Милев, обвиняем по досъдебно производство, лек автомобил "Опел Вектра", който бил предмет на спорна собственост.

Кържев се ползва със славата на човек, предизвикал множество брожения в прокуратурата по време на емблематичното управление на Татарчев и Филчев. Отстраняването му безуспешно са искали бившите градски прокурори на София Нестор Несторов, Нели Дечева, Вичо Вичев, както и бившият апелативен прокурор Иван Петров.

По време на прокурорстването си Славчо Кържев многократно е обвиняван за забатечване на дела. Като районен прокурор на Видин той излиза с 1200 просрочени дела. Негови противници са го спрягали и за приближен до силови босове. Въпреки тези съмнения, през 1996 г. по предложение на тогавашния главен прокурор Иван Татарчев е направен районен прокурор на София. Четири години по-късно колата на Кържев е подпалена от неизвестен извършител.

Споделяне

Още от България