Делото срещу Станишев отново тръгва в градския съд през есента

Снимка: БГНЕС

Делото срещу президента на ПЕС Сергей Станишев за изгубени седем секретни доклада, предадени му за съхранение от ДАНС по времето, когато беше премиер, отново тръгва на първа инстанция, съобщиха във вторник от Софийския градски съд (СГС).

Следващото заседание по казуса е насрочено за 28 септември. Процесът бе спрян от СГС, тъй като Станишев бе избран за евродепутат. Впоследствие главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му и той бе свален от Европарламента.

Делото можеше да е приключил поне на първа инстанция много преди европейските избори, проведени в края на май м.г. Началото му бе отлагано общо три пъти през март, май и юни 2014 г., тъй като Станишев така и не бе получил препис от предложението на прокруатурата да бъде глобен за изгубването на докладите.

Според Наказателно-процесуалния кодекс, за да бъде даден ход на делото, обвиняемият трябва да получи документа в задължителния 7-дневен срок преди първото заседание. Това обаче не се случи, тъй като заради грифът "секретно" предложението "отлежаваше" в секретното деловодство на парламента и Станишев не можеше да го получи.

Всъщност, разследването за загубените седем доклада на ДАНС срещу Станишев, продължило близо 4 години, бе белязано от синдрома Параграф-22 още от самото начало. Прокуратурата не успя да открие секретните доклади, за чието изгубване бе обвинен социалистът, а ако ги бе открила, те вече нямаше да са изгубени и обвинението му щеше да се обезсмисли.

Споделяне

Още от България