Делото срещу Цветанов за мобилното подслушване в МВР бе засекретено

Прокуратурата изфабрикувала обвинението, изготвяйки инструкция за кечърите, твърди защитата

Цветан Цветанов с адвоката си Менко Менков. Сн. БГНЕС

Делото срещу бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов за занижен контрол над мобилното подслушване и проследяване в МВР, което се очаква с най-голям интерес, тръгна в четвъртък при закрити врата.

Съдия Петър Гунчев от Софийския градски съд (СГС) успя да даде ход на процеса от втория опит, след като предишния път един от подсъдимите – ексшефът на закритото звено за подслушване в силовото ведомство СДОТО Цветан Иванов, не успя да дойде в залата по здравословни причини.

В началото на заседанието в четвъртък СГС прочете определение, от което стана ясно, че всички материали, събрани по делото, представляват държавна тайна и затова журналистите бяха помолени да излязат отвън.

Освен Иванов, пред съда бяха изправени и предшествениците му Сергей Кацаров и Камен Костов. Тримата са обвинени, че не са осигурили адекватна защита на класифицираната информация, че не са създали регламент за използването на специализираната мобилна техника и, че не са осъществили контрол за правомерното прилагане на специални разузнавателни средства (СРС).

Процесът ще бъде разгледан по съкратената процедура, след като защитата на подсъдимите се отказа от разпитите на някои свидетели по казуса. За заседанието в четвъртък бяха призовани бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, служебният министър Петя Първанова, ексначалникът на сектор "Контратероризъм" в ГДБОП Валентин Цоновски и бившият началник на сектор "Отвличания" в ГДБОП Йордан Монов.

По време на почивката адвокатът на Цветанов – Менко Менков, обяви, че в случая прокуратурата е изфабрикувала обвинението срещу клиента му като, без всякакво законово основание, изготвила инструкция за работа с т.нар. кечъри (колите на МВР, снабдени с техника за проследяване), която била разписана от слубния вътрешен министър Петя Първанова м.г.

Това се случило по време на проверката на сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за масовото незаконно подслушване, който обаче се оказа неоснователен, тъй като разследващите не намериха доказателства в тази посока.

"За да се композира това обвинение срещу Цветанов, по времето на мандата на служебното правителство, прокуратурата без никакво правно основание, беше подчертано от министър Първанова, се опитала да наложи на МВР да издаде вътрешно-ведомствен нормативен акт, с който се усъвършенства дейността на тези автомобили (кечърите). Дейността им е регламентирана много преди министър Цветанов и те са като всички останали автомобили в МВР. Те не разполагат с възможност за подслушване, всички свидетели го казват, не представляват специално разузнавателно средство по смисъла на закона", коментира Менков.

По думите му въпросната инструкция включвала няколко "дреболии" - "пътните книжки (на кечърите) вече не се вземат от дежурната част, а от началник на отдел, ключовете се запечатват, а не стоят на връзка в дежурната част".

"След изготвянето на проекта за инструкция, прокуратурата го върнала със забележки, без да има това право. Това налага извод, че те са искали да си предизвикат повдигането на обвинение на Цветанов, извършвайки тези дейности", заключи юристът.

"Кечърите продължават да се използват и сега, използвали са се и преди министър да е Цветанов. Използват се за установяване на телефонен номер на определено лице, за което има разрешено СРС дали то има втори или трети телефон. Като се установи номер на друг телефон той се подава на съответната служба и се иска законно прилагане на СРС", добави защитникът на Цветанов.

По повод информацията от разследващите, че по време на издирването на дъщерята на Евелин Банев-Брендо – Лара, която бе отвлечена на 5 март м.г., един от въпросните кечъри е бил засечен в района на резиденция "Бояна", Менков коментира, че това е било съгласувано с"министър-председателя Марин Райков и с главния прокурор Сотир Цацаров и те са знаели за участието на тази техника и нищо нерегламентирано няма в това участие".

Делото продължава през септември. Цветанов е подсъдим по още две дела, които вече завършиха на първа инстанция. По обвинението си за присвояване на над 50 000 лева от бюджета на МВР той бе оправдан. Бившият силов вицепремиер обаче получи 4-годишна присъда за отказаните от него общо шест СРС-та спрямо ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Споделяне

Още по темата

Още от България