Предизвестен край

Делото срещу вдовицата на Самоковеца окончателно "потъна"

ВКП дори не поддържаше обвинителната теза на колегите си от долната инстанция

Ангелина Димитрова, Сн: БГНЕС

С очакван край приключи шумното дело за контрабанда и пране на пари, което прокуратурата заведе срещу Ангелина Димитрова след смъртта на съпруга ѝ Константин Димитров-Самоковеца, смятан приживе за един от основните мафиотски босове.

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди в петък оправдателните ѝ присъди, постановени на първа и втора инстанция. От решението на магистратите става ясно, че представителят на прокуратурата дори не е поддържал протеста на колегите си от долната инстанция.

Димитрова бе обвинена, че в периода от 1 до 31 март 2000 г. на митница "Аерогара София" е извършила над 100 вноса през границата на турски стоки за 697 741 лева, използвайки фалшиви фактури. Държавното обвинение твърдеше още, че вдовицата на Самоковеца е извършила и пране на пари, като в качеството си на управител и едноличен собственик на капитала на "Борогруп травел Лондон" ЕООД, е продала всичките си 400 дяла на офшорно дружество на обща стойност 40 000 лева.

Разследващите бяха установили, че именно чрез тази фирма е осъществена контрабандата, а обвинението за пране на пари е повдигнато, защото Димитрова я е продала, знаейки че капиталът ѝ е придобит от престъпна дейност.

Прокуратурата тотално е объркала обвиненията

Върховните съдии посочват, че основното противоречие в обвинителната теза, което на практика прави деянието на Димитрова несъставомерно е, че прокуратурата едновременно твърди, че има контрабанда, но и, за всички визирани стоки е платено съответното мито.

а да потвърди изцяло постановената оправдателна присъда, въззивният съд е приел, че освобождаването на стоките на митницата (населено място) е ставало на базата на направена от митническите органи констатация за пълно съответствие между съдържанието на митническите манифести, на митническите декларации на товарните списъци и на фактурите, а в два от случаите и на база констатации от извършена физическа проверка", отбелязва ВКС, коментирайки частта от обвинението за контрабанда, в която се сочи използване на фалшиви документи.

"В тази връзка не се твърди, че фактурите са неистински, че са официални документи, а обвинение, че са с невярно съдържание или подправени няма. Друг е въпросът, че обективният състав на престъплението по чл. 242 от НК към 2000 г. ангажира наказателната отговорност на този, който пренесе превози през границата на страната без знанието и разрешението на митницата стоки, с използване на чужд или подправен официален документ или такъв с невярно съдържание. Фактурите са частни документи", отбелязва ВКС.

В окончателното решение на съда е засегнат и друг тежък гаф на държавното обвинение – фактът, че преминаването на въпросните стоки през митницата е документирано, като изрично е посочено, че "режимът транзит на стоките бил задействан от митничари на същата митница, след оглед на камионите и поставяне на пломби".

"Предвид изложеното без отговор е обвинението за това, че подсъдимата Димитрова е внесла през границата на страната стоки и т.н. без знанието и разрешението на митницата, а още по - малко се установява деклариране или обявяване на стоките от подсъдимата след получени по факс документи или че тези стоки не са налични, че има укрити, че са декларирани по вид едни, а внесени други и т.н.", недоумява Върховният касационен съд.

По отношение на обвинението за пране на пари магистратите посочват, че изцяло споделят мнението на долните две инстанции, че твърденията са "без всякакво основание". И уточняват, че всъщност дори протестът на Софийската апелативна прокуратура "в тази му част не е прецизен".

Така държавата окончателно се прости с възможността да вземе претендираните от финансовото министерство близо 700 000 лева.

Ангелина Димитрова отново може да ползва имотите си

Освен това е вдигнат запорът, наложен върху множество имоти заради делото. Става въпрос за шест масивни сгради, предназначени за хотели в курортния комплекс "Боровец", и идеални части от дворно място с площ от 2 035 кв. м в Самоков, собственост на Димитрова. Както и за луксозен мезонет и "Мерцедес SLK" 230" в Лондон.

Димитрова бе осъдена преди няколко години по дело, заведено от комисията за конфискация. Тя загуби мезонет в София , останал от брака ѝ с контрабандния бос. Жилището с площ от 227 кв. м. бе отнето заедно с офис от 73 кв. м, гараж, мазе и земя в местността "Зоопарка" в столицата.

Димитрова и малкият ѝ син бяха задължени да платят и близо 83 500 лв. заради вила в Боровец, която трябваше също да бъде в полза на държавата, но се оказа, че е продадена преди делото да приключи. Освен това трябваше да се платят и близо 35 000 лв. заради джип "Тойота", който също бе продаден преди завеждането на иска.

Споделяне

Още от България