Делото срещу Веселин Георгиев – Батко ще започне отначало

Делото срещу бившия началник на Пътния фонд Веселин Георгиев, станал известен като Батко, ще започне отначало. Досега процесът в Софийския градски съд се гледаше от Георги Колев, който бе избран за председател на Върховния административен съд.

НПК гласи, че когато има смяна в съдебния състав с изключение на случаите на запасен съдия или съдебен заседател, процесът започва от самото начало. Всички разпити на свидетели и експертизи трябва да се извършат отново.

Делото срещу Веселин Георгиев започна през април 2009 г. Според прокуратурата той е извършил престъпление по служба в периода юли 2006 - ноември 2007 г. Обвинението твърди, че е нарушен Законът за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Георгиев е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това са настъпили значителни вредни последици за страната ни.

Делото срещу Георгиев е един от процесите, които от Брюксел се следи с особено внимание. Именно заради този случай Европейската комисия блокира субсидиите за строеж на пътища у нас.

Още по темата
Още от България