Делото срещу Владимира Янева очаквано предизвика вълна от отводи в СГС

Първо от казуса се отказа близката й приятелка Петя Крънчева, после и Виолета Магдалинчева

Владимира Янева

Внесеният преди ден обвинителен акт срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева очаквано предизвика вълна от отводи на съдии в съда.

Първончално казусът публично бе разпределен не на кого да е, а точно на доскорошната заместничка и близка приятелка на Янева - Петя Крънчева. След като тя се оттегли от делото, системата за случайно разпределение в СГС избра Виолета Магдалинчева, която на свой ред също си направи отвод.

Третият съдия, на когото попадна процесът, е Иван Коев, уточниха от съда. Не е ясно обаче дали и той няма да откаже да го разглежда. Заради 4-годишния управленски мандат, който Янева изкара в СГС, се очаква това да не са последните отводи по делото, което беше потвърдено и от и.д. заместник-председателя на съда Евелина Папазян, която извърши публичното разпределение.

По думите ѝ общ отвод на съдиите от Наказателното отделение е недопустим, тъй като всеки съдия сам трябва да прецени дали има основания да се оттегли от разглеждането на процеса. Един от възможните варианти е казусът да се падне на някого от новите съдии, които встъпиха в длъжност от 1 юли.

Обвинителният акт срещу Янева и бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов беше внесен преди ден в СГС. Докато тя ще отговаря за две одобрени и две продължени СРС-та в нарушение на закона, той е обвинен, че е посочил неверни данни в исканията и мотивите за тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?