Делото "Трамкар" приключи с 2.5 години затвор за Христоско Вретенаров

Сагата по делото "Трамкар" приключи в сряда с окончателна ефективна присъда от 2 години и 6 месеца затвор за бившия изпълнителен директор на столичното общинско дружество Христоско Вретенаров. Казусът стана трагикомичен заради факта, че българският съд не успя в продължение на пет години да произнесе окончателна присъда на човек, който се признава за виновен и надлежно е документирал всичките си престъпления.

Първоинстанционната присъда бе произнесена през 2008 година, когато Софийският градски съд призна Вретенаров за виновен по обвиненията за постепенно източване на 670 000 лева от касата на компанията.

Впоследствие на три пъти Софийският апелативен съд отменяше тази присъда, налагайки му 5 години условно, а ВКС всеки път връщане делото за ново разглеждане заради неправилно прилагане на закона. На четвъртия път апелативният съд потвърди ефективната присъда от 2 години и 6 месеца затвор, която бе потвърдена и от върховните магистрати.

По време на последното разглеждане на делото пред ВКС Вретенаров чистосърдечно обяви, че тези пари не са били предназначени за него, а за рушвети. Той стана известен като единствен по рода си престъпник, който надлежно е описвал всяко едно присвояване на пари от касата на "Трамкар".

Вретенаров първо си призна вината в кабинета на тогавашния кмет и настоящ премиер Бойко Борисов, а впоследствие направи серия от признания пред прокуратурата и съда.

По време на първите заседания по делото защитникът му Димитър Вълчев коментира, че в дългогодишния си опит като адвокат за пръв път среща човек, който толкова искрено да се самоуличи в продължавано престъпление.

Самият Вретенаров обяви пред ВКС, че съжалява и се разкайва за това, което е направил. Прокурорът Руско Карагогов от ВКП беше категоричен, че на Вретенаров "мястото му е в затвора, разбира се!"

Споделяне

Още по темата

Още от България