Делото в Либия отложено за 13 октомври

Заседанието на либийския съд по делото срещу българските медици се отлага за 13 октомври, съобщи дирекция "Информация и връзки с обществеността" на външното министерство.

Днес представители на българското посолство в Триполи са били уведомени от г-н Фаделла Ашрийф, председател на съдебния състав по делото, че насроченото за понеделник заседание на съда се пренасрочва за 13 октомври т. г., поради заболяване на един от членовете на съдебния състав.

Консулите на България и Италия в Бенгази Емил Манолов и Джовани Пирело са се срещнали днес с шестимата български медици, подсъдими по делото за епидемията от СПИН в Либия, на територията на затвора "Куефия". Достъпът на журналисти до тях е забранен с писмена заповед от Триполи, предаде БТА.

Разговорът с консул Пирело е продължил 30 минути и е бил по молба на външния министър Соломон Паси, отправена към неговия италиански колега.

Пирело уверил подсъдимите, че процесът се следи от Европейския съюз. По думите му неговите впечатления са, че делото се води по честен, справедлив и безпристрастен начин. Дипломатът прогнозирал, че не очаква бързо приключване на делото, но след неговия финал предвижда бърза развръзка.

Пирело е наблюдател на процеса, като до момента е присъствал на всяко едно от петте заседания на съдебната инстанция. В съдебната зала освен Италия той представлява и ЕС, който до края на годината е председателстван от неговата страна.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?