Делото в Либия продължава в понеделник

Делото срещу шестимата български медици, обвиняеми за епидемията от СПИН в Либия, продължава в понеделник с шестото поредно заседание на Наказателния съд в Бенгази, съобщи БТА. Очаква се да бъдат изслушани останалата част от пледоариите на адвокатите на страните, както и последната дума на обвиняемите.

Българският адвокат на медиците Пламен Ялнъзов съобщи по-рано, че ще настоява да говори отново пред съда, след като на последното заседание на 22 септември той и либийският адвокат Осман Бизанти представиха своите пледоарии. Те настояха, че българите са невинни по всички обвинения, на базата на редица факти, подкрепящи тезата за липса на мотив за заразяването на 426 либийски деца със СПИН.

Според пледоарията на адвокат Ялнъзов, са налице съществени разминавания в датите на документи, свързани с предварителното следствие по случая през 1999 г., както и данни за упражнено насилие при вземането на показанията на трима от обвиняемите. Той се позова на текст от либийския Наказателно-процесуален кодекс, според който подобни самопризнания са недействителни и не могат да бъдат използвани като доказателство.

На заседанието на 3 септември пред съда в полза на защитата свидетелстваха откривателят на СПИН Люк Монтание и вирусологът от университет "Тор Вергата" в Рим проф. Виторио Колици. Те обявиха, че според изследванията, които са правили на повечето от заразените деца по поръчка на либийската страна, вирусът на заразата е естествена форма за Африка, като почти напълно изключват възможността за умисъл в заразяването.

На заседание на 8 септември прокурорите по делото поискаха смъртни присъди за българите и палестинеца, по 10 години затвор за обвиняемите представители на либийската здравна система, както и разделянето на делото за епидемията от съдебното дирене срещу 9 офицери от службите на Либия, обвинени за вземане на показания на част от обвиняемите с насилие.

На 25 септември за БТА проф. Колици коментира, че изследването му е било на база данни, предадени по неофициален път от граждани на Либия, като това поставя под съмнение стойността на доклада и неговите заключения, в случай, че данните са неверни, непълни или манипулирани. Той поиска отново оригиналите на документите, фиксиращи точните дати на постъпване и отписване на децата от болница "Ал Фатах" в Бенгази. Според Колици е възможно направените от него изводи да са напълно погрешни, ако се окаже, че е бил подведен. Той изрази готовност за изготвянето на нов доклад, тогава и само ако получи пълния обем с официални документи.

Междувременно пресата в София съобщи, че прокурорите по делото са поискали подвеждането под отговорност на Монтание и Колици за лъжесвидетелстване по чл. 266 от НК на Либия, тъй като са се опитали да подведат съда със своите показания и данни в представения доклад. Мотивът на обвинителите е, че съществуват разминавания в данните за повечето от заразените 426 деца, свързани с датите на постъпване и отписване от болницата на децата, което поставя под съмнение изводите на учените, че епидемията е възникнала преди назначаването на българите в "Ал Фатах" и е продължила година след тяхното задържане заради вътреболнична инфекция.

На заседанието на 8 септември адвокатът на гражданския иск внесе в съда искане за обезщетение от 15 милиона либийски динара за всяко от заразените деца, а защитникът на държавните институции, отговорни по делото, настоя искът да отпадне поради процедурни неточности.

На 22 септември искът бе преоформен като частичен /временен/, а адвокатите настояха сумата по него да бъде изплатена веднага, още преди произнасянето на присъдите.

В делото са подведени под отговорност и 4 институции на Либия - министър-председателят, областният управител на Бенгази, университет "Кар Юнис", както и болница "Ал Фатах", собственост на университета.

Българите и палестинският гражданин са подведени под отговорност по текстове от правосъдието на джамахирията, свързани с предизвикването на епидемия, отровителство, умисъл на действията, както и нарушаване на реда и моралните норми в държавата.

Шестото заседание на Наказателния съд бе насрочено за 29 септември и отложено за 13 октомври, заради заболяване на съдия от тричленния съдебен състав. На предстоящото утре заседание се очаква да пледират адвокатите на обвиняемите в процеса граждани на Либия и държавата Палестина. В срок от 30 дни след приключването на пледоариите съдът трябва да постанови присъда, която може да бъде обжалвана в рамките на месец.

Споделяне

Още от България