Делото Йончева – Борисов приключи за един ден

Делото Йончева – Борисов приключи за един ден

Гражданското дело, което депутатката от БСП Елена Йончева води срещу премиера Бойко Борисов и партия ГЕРБ заради негови изказвания срещу нея, приключи в едно заседание пред втората инстанция. Софийският градски съд трябва да се произнесе правилно ли е решението, според което Борисов и ГЕРБ трябва да платят на Йончева 5 хил. лв. обезщетение, каквото бе решението на районния съд.

Йончева осъди премиера заради изказването му от 2017 г., че държавата е платила големи суми пари за филмите на журналистката, снимани в различни точки на света. Той твърдеше, че става дума за около 2 млн. лв., платени, докато премиер беше Сергей Станишев, с когото журналистката имаше връзка. Йончева отрече и в отговор заведе гражданско дело. Тя искаше 20 хил. лв., но съдът ѝ присъди 5 хил. лв.

На единственото заседание пред градския съд защитата на Борисов поиска като свидетел да бъде разпитан бившият шеф на държавната фирма "Напоителни системи" и настоящ директор на ТВ Европа Георги Харизанов. Единият от адвокатите на премиера – Божидар Терзиев – заяви, че Харизанов можел да разкаже важни факти за парите, давани на Йончева. Съдът обаче отхвърли искането му. Другото отхвърлено искане бе да се изиска информация от спецпрокуратурата за повдигнатите обвинения на Йончева. Тя е обвиняема за пране на пари от КТБ.

Очаква се решението да бъде произнесено в рамките на месец.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?