Делото за държавна помощ на "Кремиковци" върнато за ново разглеждане

Върховният административен съд (ВАС) е върнал за ново разглеждане делото за държавна помощ за металургичния комбинат "Кремиковци" на административния съд в София, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Министерството води дело за признаване на държавното вземане в размер на 700 млн. лв. като част от общата политика на ведомството за защита на държавния интерес. В противен случай съществува риск Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България за недопустима държавна помощ, посочват от МИЕТ.

За да върнат делото за ново разглеждане, върховните съдии са взели под внимание писмо от ЕК от декември м.г., в което се посочва, че отпуснатите средства на комбината при приватизацията му трябва да бъдат върнати на държавата, защото не е завършен планът за преструктуриране на "Кремиковци".

При приватизацията на "Кремиковци" държавата е опростила дългове на комбината към най-големите му кредитори - бюджета, НЕК, БДЖ и "Булгаргаз", в размер на 700 млн. лева. Условието за това е било комбинатът да бъде преструктуриран. Неизпълнението на това условие е превърнало тази помощ в изискуема.

Ако съдът признае вземането на държавата, рискът от наказателна процедура срещу България за недопустима държавна помощ отпада.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?