Делото за екстрадицията на Цветан Василев пак започва отначало

Цветан Василев

Апелативният съд в Белград е върнал на първа инстанция делото за екстрадицията на банкера Цветан Василев. Магистратите са взели това решение преди месец с аргумента, че българската прокуратура не е предоставила достатъчно доказателства срещу Василев. Така решението дали мажоритарния собственик на КТБ ще бъде екстрадиран от Сърбия се отлага за пролетта на 2017 година, съобщи бТВ.

В България Цветан Василев е обвинен като ръководител на престъпна група за източването на 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка (КТБ), на която бе мажоритарен собственик.

През април Висшият съд в Белград, който е първа инстанция в процеса по екстрадиция, прие доказателства от Цветан Василев, че делото срещу него в България е политическо. Банкерът настоява да не бъде екстрадиран и поради лошите условия в арестите и затворите.

Дори екстрадицията да мине през двете инстанции на съда в Белград, то финалното решение ще е политическо. Според сръбското законодателство, последна дума в процедурата има министърът на правосъдието.

Досега Апелативният съд в Белград на два пъти връща делото на Висшия съд. През май Висшият съд разреши екстрадицията, но това решение пак бе отменено. Делото се гледа в Сърбия вече почти две години.

По-рано тази година главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Генералният секретариат на Съвета на Европа да упражни натиск над Сърбия за по-бързото разглеждане на искането на България за екстрадиране на Василев.

Междувременно в България делото за източването на КТБ бе преместено от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд. От прокуратурата обясниха, че разследващият екип е събрал достатъчно доказателства за повдигане на обвинения за организирана престъпна група за длъжностно присвояване с ръководител Цветан Василев.

Цветан Василев е обвинен задочно за източването на 206 млн. лева от фалиралата КТБ. Освен него обвиняеми по делото са още бившите подуправители на БНБ Румен Симеонов и Цветан Гунев, шефката на екип в "Надзорно наблюдение на кредитните институции" в Централната банка Славияна Данаилова-Велева, одиторите Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, отстранените изпълнителни директори на КТБ Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, както и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова.

В началото на декември м.г. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество обяви, че СГС е запорирал имущество за над 600 милиона лева на Василев и семейството му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?