Делото за фалита на "Олимпик" отложено за октомври

Офис на застрахователната компания ”Олимпик”

Окръжният съд в Никозия отложи делото за фалита на кипърския застраховател "Олимпик" за 17 октомври, предаде в сряда БНР.

Развоят на съдебния процес е от ключово значение за всички български потребители, чиито полици изгоряха, след отнемането на лиценза на дружеството и бяха принудени да си купуват нови.

Моментът, в който те ще могат да получат обезщетение обаче изглежда няма да е скоро, тъй като искът за ликвидация на компанията тепърва ще бъде публикуван в Официалния вестник на Република Кипър, а едва след това започват да текат срокове за предявяване на искове от кредиторите.

Кипърският съдия Ангелос Давид е разпоредил публикуването на документа да се случи най-малко 15 дни преди новата дата за делото, т.е. до началото на октомври.

До делото се стигна след като през май Службата за контрол на застрахователните компании към Министерството на финансите на Кипър отне лиценза за извършване на дейност на "Олимпик" заради невъзможността му да отговори на изискванията за капиталова адекватност, въведени с новата европейска директива "Платежоспособност II".

Самият иск за обявяване в ликвидация бе подаден на 10 август и от тази дата ще влезе в сила и очакваното решение на съда, което е важно за последващите претенции.

През последния месец е започнала работа по установяване на реалното съществуване и стойността на активите на компанията, които трябва да бъдат осребрени в хода на ликвидационната процедура, както и за изчисляване на дължимите суми на потърпевшите клиенти.

Според кипърския закон в случаите на ликвидация на застрахователна компания с приоритет са кредиторите, които имат искове, произтичащи от застрахователните договори. Кредиторите от България и Кипър са равнопоставени и ще бъдат третирани по еднакъв начин.

Казусът е труден, обхваща две страни-членки на ЕС, с компания и неин клон, с голям брой кредитори и сложни финансови параметри, затова процедурата по ликвидация може да продължи години, прогнозират експерти по несъстоятелност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес