Делото за хулиганство срещу Сидеров се отложи за след изборите

Волен Сидеров. Сн. БГНЕС

Делото срещу лидера на "Атака" за хулиганство и лека телесна повреда не успя да тръгне в понеделник заради проблем с призоваването на страните, а вторият опит за стартирането му ще бъде след изборите на 5 октомври.

 

Както се оказа, Волен Сидеров не е получил препис от обвинителния акт в установения от закона 7-дневен срок. Адвокатът на Сидеров Явор Нотев, който е и депутат от "Атака", поиска следващото заседание да бъде след 5-и октомври заради предстоящите предсрочни парламентарни избори.

 

Друга пречка даде даде ход на делото беше нередовното призоваване на полицая Костадин Колев, който според обвинението е пострадал от хулиганските действия на Сидеров.

 

През април прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу лидера на "Атака" заради хулиганство и нападение срещу полицай, извършени по време и след пътуването му със самолет от София до Варна на 6 януари т.г. Тогава Сидеров предизвика грозен скандал на борда на самолета, нападайки словесно френския културен аташе Стефани Дюмортие. Случаят предизвика реакция на френското посолство, но не и на парламента, тъй като управляващите не искаха да си развалят отношенията с партията, която осигурява мнозинството им.


Преди това главният прокурор поиска имунитета на Сидеров и съпартийците му, част от които бяха заедно с него на самолета София-Варна.

 

Макар че делото е в съда от април, то започна едва сега заради имунитета, който Волен Сидеров получи поради участието на партията си на европейските избори.

 

Освен скандалите и опита за саморазправа с Дюмортие по време на полета, Сидеров и компания са продължили с изстъпленията си и след кацането на самолета на варненското летище. Лидерът на "Атака" започнал да блъска и да опитва да удари пътника Димитър Бахнев, оказал съпротива и на полицаите Милен Кателиев и Недко Недев, които се отзовали на сигнал за напрежение на летището, а след това ударил с юмрук в лицето униформения Костадин Колев.

 

Това не е първият инцидент на борда на самолет, предизвикан от Сидеров. През 2010 г. той беше спрян на летището във Франкфурт след полет с "Луфтханза", защото буйствал в самолета, а при опитите на персонала да го усмири, размахвал дипломатическия си паспорт. По-късно той се извини на екипажа за поведението си.

Споделяне

Още по темата

Още от България