Делото за клевета срещу българските сестри не трябва да се подценява

Не трябва да се подценява делото за клевета срещу българските медицински сестри, което бе заведено от либийските надзиратели, каза във вторник пред журналисти зам.-министърът на правосъдието Маргарит Ганев.

Още преди няколко години българските медици заявиха, че самопризнанията им по делото за заразяване на повече от 400 либийски деца с вируса на СПИН са били изтръгнати с мъчения. По-късно бе образувано дело в Джамахирията срещу полицаите, водили разпитите, което завърши с оправдателни присъди на три последователни инстанции. В началото на тази година надзирателите заведоха дело за клевета, като стана известно, че България ще заведе ответно дело в София срещу мъчителите.

В неделя в Либия бе първото заседание по делото, като българките само присъстваха в съдебната зала, но не бяха разпитвани.

На този етап процесът срещу българските медицински сестри има и втори пласт. Извън основното дело, има и второ - за оклеветяване, и ние не трябва да го изпускаме от внимание, обясни още зам.-министърът.

По думите му заради своите специфики делото може да се гледа на три инстанции. Процесът за клевета срещу медиците ни започна много трудно на първа инстанция и никой не може да прогнозира колко дълго ще продължи, коментира Ганев.

Във връзка с делото, което бе заведено в България срещи мъчителите на българките, Ганев отбеляза, че до момента прокуратурата не е поискала от Министерството на правосъдието да изпрати съдебна поръчка в Либия по случая.

На въпрос дали адвокат Владимир Шейтанов ще участва в защитата на медиците, както те пожелаха, зам.-министърът отговори, че това, което Шейтанов трябва да направи, е да получи пълномощно съгласно действащата либийска процедура.

До момента Шейтанов не е направил конкретни постъпки, за да бъде конституиран. Според Ганев в момента Министерството на правосъдието не може да му съдейства пред либийската страна, тъй като срокът до делото е много кратък.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?