Делото за клевета срещу медиците отложено за септември

Апелативният съд на Либия отложи във вторник за 4 септември делото по жалбата на либийските офицери срещу оправдателните присъди от 27 май т. г. на медиците ни по делото за клевета, съобщиха от Министерството на външните работи.

Процесът стигна до втора инстанция, след като шест либийски офицери подадоха жалба  срещу оправдателните присъди. Тогава Районният съд в Триполи оправда медиците по обвиненията, че са наклеветили офицерите, като са заявили, че са били изтезавани, за да направят самопризнания по обвиненията за заразяване със СПИН на над 400 либийски деца. С оправдателната присъда съдът отхвърли и имуществените искове срещу медиците за над 23 милиона долара.    

Когато са арестувани през февруари 1999 г., медиците са били държани в продължение на три месеца в Центъра за полицейски кучета. Според показанията им, там те били бити, изтезавани с електрически ток и заплашвани с кучета.

Апелативният съд е отложил делото по молба на офицерите, които са поискали отсрочка, за да представят мотиви към жалбата.

Българските медицински сестри и доктор Ашраф ал Хаджудж не са присъствали в залата днес. Те са били представлявани от адвокат Осман Бизанти, който заявил, че независимо от отлагането, делото ще бъде спечелено.

Позовавайки се на юристи, БНР уточни, че делото за клевета може да бъде използвано като формална причина на медиците да не бъдат разрешено да напуснат Джамахирията при благоприятно решение по СПИН-делото.  

По същото време на съвместна пресконференция в столицата на президентите на Германия и България Хорст Кьолер и Георги Първанов, двамата изразиха надеждата за по-скорошно решаване на случая с българските медици. Германският президент е на официално посещение в България.

По-близо сме от всякога до окончателно решение за съдбата на българските медицински сестри и палестинския лекар в Либия, но колко близо, това все още никой не може да каже, каза президентът Първанов .

Попитан дали може да се очаква случаят да приключи до края на португалското председателство на ЕС, българският президент посочи, че не би се ангажирал с прогноза, защото опитът показва, че всички подобни прогнози са били опровергавани от времето.

Държавният глава изтъкна приноса на германското председателство на ЕС проблемът да влезе в дневния ред на съюза. Той изрази благодарност за подкрепата по случая на Германия и на останалите страни партньори - Италия, Великобритания; Европейската комисия. Георги Първанов подчерта също загрижеността за съдбата на заразените либийски деца и техните семейства и стремежа за подпомагане на Международния фонд - Бенгази.

От своя страна Хорст Кьолер също не се ангажира с прогноза за приключване на случая, но изрази надежда това да стане по-скоро.

В последно време имаме впечатлението, че има леко движение по случая, всички се надяваме колкото е възможно по-скоро вашите сънародници да се завърнат в родината, каза президентът Кьолер.

Споделяне

Още от България