МВР шефът може “да се организира така, както сметне за добре“

Делото за клевета срещу Цветанов се обърна в процес срещу съдия Тодорова

Владимира Янева ще проверява забавените дела на бившата си колежка 8 години назад

Сн. БГНЕС

Делото за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, водено от председателя на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова, се превърна в процес срещу самата нея.

Във вторник, по време на заседанието на Пловдивския районен съд (ПРС), съдия Екатерина Роглекова допусна искане на адвоката на министъра Десислава Добрева да бъде изискана детайлна справка от Софийския градски съд (СГС) за всички забавени дела и мотиви на Тодорова от 2004 г. насам.

Въпреки че тази информация няма нищо общо с предмета на процеса, съдия Роглекова лаконично се мотивира, че “право на защитата е да се организира така, както намери за добре“.

Мирослава Тодорова, председател на реформаторски настроения ССБ, заведе делото срещу Цветанов заради негово изказване от януари т. г. пред бТВ, че тя покровителства организираната престъпност. Според съдебната практика при подобен казус, за да бъде оневинен подсъдимият, той трябва да докаже истинността на своето твърдение.

В случая информацията за забавените от Тодорова дела няма никаква връзка с процеса, тъй като какъвто и да е техният брой, това няма как да докаже нейна връзка с мафията. Освен това справката ще даде яснота само за евентуални нейни дисциплинарни нарушения, а не за престъпление, каквото би било покровителстването на организираната престъпност.

Съдия Роглекова обаче за втори път потвърди определението си, наричайки го основателно, без да посочи мотиви.

Този период (2004 - 2012 г. - бел. ред) е измислен от защитата, той не фигурира в изказването на Цветанов. Означава ли това, че Вие ще уважите всеки друг период, посочен от колегата? На подсъдимия трябва да е ясно, че ако той иска да се оневини, той трябва да докаже твърдението си“, посочи адвокатът на Тодорова - Даниела Доковска. Юристката остро възрази и срещу отказа на ПРС да приложи като доказателство по делото копие от интервю на премиера Бойко Борисов пред в. “Капитал“, в което той заявява, че е предложил на вътрешния министър да се извини на Тодорова.

Не го представяме (интервюто - бел. ред.), за да докажем какво е говорил Борисов на Цветанов. Представяме го, защото искаме да установим, че правителството не разполага с никакви доказателства, че Мирослава Тодорова е свързана с организираната престъпност и я покровителства. Защото ако разполагаше, щеше да ги представи, а и защото извинение се поднася за неправомерно действие“, добави Доковска.

Защитничката на Цветанов не успя да обясни в каква връзка иска подобна справка. Посочи единствено, че проверката на Инспектората към ВСС срещу Тодорова обхваща “много малък период от време“. Доковска обаче контрира, че още на това съдебно заседание може да представи решението на Върховния административен съд (ВАС) от август, с което магистратите отмениха като незаконно първото дисциплинарно наказание на Тодорова, с което ѝ бе намалена заплатата.

Във въпросното решение фигурират номерата на всички забавени дела, за които съдийката беше санкционирана. Въпреки това съдия Роглекова използва като мотив да удовлетвори волята на Цветанов факта, че в решението на ВАС няма данни за датата, на която е било образувано делото срещу рецидивиста Васил Маникатов. Именно този случай стана повод МВР шефът да определи Тодорова като защитник на мафията.

Допуснатата от съдия Роглекова проверка, която трябва да бъде изготвена от близката семейна приятелка на Цветанов и председател на СГС Владимира Янева, стана причина делото да се отложи за 18 октомври. Насрочването на следващото заседание не мина съвсем гладко, тъй като адвокат Добрева заяви, че на тази дата е заета с друг процес, въпреки че докато разглеждаше бележника си за част от присъстващите в залата стана видимо, че всъщност няма никакви предвидени ангажименти.

В крайна сметка тя обеща да "размести" графика си, след като бе запитана с точно на какво дело трябва да се яви. Адвокат Доковска пък запита съдия Роглекова дали не може да намери по-ранна дата, на което магистратът реагира раздразнено, обяснявайки, че е заета с дежурства и други казуси. Тя е зам.-председател на ПРС и шеф на наказателната му колегия, което в повечето случаи означава, че е разтоварена значително от разпределянето на нови производства.

В началото на съдебното заседание във вторник съдът прие експертното заключение и корекциите по дешифровката на презаписа на интервюто на вътрешния министър, дадено за бТВ. Участието на видимо доста притеснения експерт Методи Консулов в заседанието се изчерпа с това да направи поправки в стенограмата от интервюто на Цветанов, които по същество обаче по никакъв начин не могат да повлияят на делото, тъй като не променят казаното от него. Въпреки това пловдивските медии силно се впечатлиха от добавената към разговара реплика "Трай ма!" и неуспешно опитаха да изяснят нейния автор. С това всъщност почти се изчерпи и интересът им към заседанието на ПРС.

Сред останалите корекции, които вещото лице направи бяха: "топ срещу врабче" вместо "това ще рече" и "храст полицай" на мястото на "храсти по лицето".

Мирослава Тодорова не претендира за обезщетение. Ако бъде осъден, министър Цветанов може да получи глоба и обществено порицание.

Малко след предишното заседание по делото, Висшия съдебен съвет (ВСС) уволни Мирослава Тодорова заради забавени три дела.

Цветан Цветанов, който във вторник даде пресконференция по друг повод, бе попитан и за делото за клевета. "Не се чувствам виновен за това, което съм казал в нито едно от своите интервюта. Никога не съм обвинявал никого в обслужване на организираната престъпност, само съм казвал, че е непрофесионално бавенето на мотиви, което всъщност е отказ от правосъдие", коментира той.

Безцеремонните публични нападки на вътрешния министър срещу шефката на ССБ и последвалото решение на ВСС да я уволни дисциплинарно предизвикаха безпрецедентен отпор от страна на гилдията. През юли съдии излязоха на протест, подкрепени от неправителствени организации и граждани, а казусът влезе и в остро критичния доклад на Европейската комисия.

Според независими магистрати изходът от делото "Тодорова срещу Цветанов" е залог за по-нататъшното укрепване на позициите на вътрешния министър в съдебната власт. Изгледите делото да стигне до втора инстанция са почти 100 процента, а тогава то ще попадне в ръцете на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, любимец на вътрешния министър Цветанов.

Името на Цацаров е спрягано за главен прокурор. Смята се, че постът му е обещан от Цветанов, който успя да наложи удобни шефове на ключови съдилища през мандата на отиващия си ВСС. Има съмнения, че делото за клевета срещу министъра може да се протака докато не мине изборът за нов обвинител №1 в началото на 2013 г., като в зависимост от резултата Цацаров можело да отсъди в полза на Цветанов или на Тодорова.

На въпрос на Mediapool дали делото на съдия Тодорова е залог за избора на Цацаров за главен прокурор, вътрешният министър коментира във вторник с думите: "Цацаров какво общо има?" На практика така Цветанов за пръв път индиректно при призна за вероятност Цацаров да оглави прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България