Делото за конфискация срещу Галеви отложено, за да бъдат уведомени

Делото за конфискация на имущество на дупнишките "братя" Пламен Галев и Ангел Христов бе отложено във вторник от Върховния касационен съд (ВКС) за неопределено време. Причината е, че двамата безследно изчезнали бивши барети трябва да бъдат редовно уведомени за процеса.

Съдът поиска от държавното обвинение да посочи актуалните адреси на двамата в България или чужбина, за да бъде спазено правото им на процесуална защита. Освен това адвокатът им Емил Велинов трябва да представи и ново пълномощно, конкретно по този съдебен казус.

Галеви са в неизвестност от месеци, след като окончателно бяха осъдени за сформиране и ръководене на банда за рекет и изнудване в началото на май т.г. Галев и Христов получиха присъди от съответно по 5 и 4 години.

През юли Софийският апелативен съд постанови за Пламен Галев 5 години затвор, глоба в размер на 10 000 лв. и конфискация на 1/3 ид. част от имуществото му. Ангел Христов бе осъден на 5 години затвор, глоба – 7 000 лв. и конфискация на 1/4 ид. част от имуществото му.

На 3 май ВКС измени присъдите само в наказателната част. В искането за възобновяване на делото за конфискация, подписано от вече бившия главен прокурор Борис Велчев, се твърди, че "не са събрани доказателства за имотното състояние на подсъдимите и не е посочено какво имущество се конфискува", затова иска възобновяване на делото и връщането му на апелативния съд за ново разглеждане в частта за конфискацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България