Делото за "Кричим" приключи, чака се решението на съда

Делото за "Кричим" приключи, чака се решението на съда

В срок от 50 дни Пловдивският окръжен съд трябва да обяви своето решение по делото на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок срещу държавата за собствеността върху резиденция "Кричим".

Делото е от особено голямо значение, защото се очаква да създаде първата по рода си съдебна практика за т. нар. "царски имоти".

Във вторник адвокатите на двете страни представиха части от заключителните си пледоарии. В срок от 20 дни те ще трябва да представят писмено своите твърдения в пълен обем, а съдът ще бъде задължен да се произнесе в рамките на месец след това.

Юристите на Сакскобургготски и сестра му твърдят, че 371 декара земи и 2400 кв. метра постройки в Кричим са били лична собственост на цар Фердинанд, а впоследствие и на сина му цар Борис Трети. Поради тази причина те се полагат по наследствен път и на Симеон, и на сестра му Мария-Луиза.

Претенциите на последния български цар, бивш премиер и бивш лидер на НДСВ се основават основно на свидетелски показания, които са приложени по делото.

Адвокатите на държавата защитават тезата, че претендираното от двамата движимо и недвижимо имущество никога не е било лична собственост на монарха и затова няма как да се иска от частни лица.

Процесуалните представители на държавата заявяват, че тези имоти са се управлявали от държавата чрез интендантството, което е държавен орган. Тезата е изключително широко застъпена през години от критиците на решението за връщането на т. нар. "царски имоти" на Сакскобургготски.

Като допълнение адвокатите на държавата посочват, че земите и сградите в имението край Кричим са се поддържали със средства от държавния бюджет, а не от личните доходи на царя. По времето на Борис III са не повече от 10 млн. лева годишно, което е изключително недостатъчно за тяхното построяване и стопанисване.

В началото на март най-накрая бе представена комплексната експертиза на имота, която го оцени на 1 159 640 лв. Тя забави делото с повече от 1 година.

По делото вече бяха приети като доказателства 49 представени от държавата документи за Интендантството, включително художествена, мемоарна и документална литература като откъси от книгите "Корона от тръни" на Стефан Груев, "Разговори с принц Кирил" на Михаил Топалов, "Български държавни институции" на Веселин Методиев.

Вече осем години Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза правят опити да докажат пред местните власти и държавата, че като наследници на цар Борис Трети са законни собственици на резиденцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България