Делото за мобилното подслушване в МВР е възобновено

Очаква се Цветан Цветанов да бъде призован и обвинен до няколко дни

Снимка: БГНЕС

Делото за мобилното подслушване в МВР, по което бяха открити доказателства за вина на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов вече е възобновено, съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГП) в сряда.

Това се е случило веднага, след като в държавното обвинение е получено писмо от председателя на Народното събрание Михаил Миков с декларацията на Цветанов, че се отказва от имунитета си.

Разследването бе спряно, след като зам.-председателят на ГЕРБ бе избран за депутат на парламентарните избори. Сега предстои да му бъде повдигнато обвинение.

Делото бе образувано след проверката на прокуратурата по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, че в МВР е извършвано нерегламентирано подслушване и следене на политици, бизнесмени и магистрати по устно нареждане на самия Цветанов.

Първоначално обвинени в престъпления по служба бяха бившите шефове на звеното, занимаващо се досега със СРС-та в МВР Специализираната дирекция "Оперативно-технически операция" (СДОТО) – Цветан Иванов и Камен Костов, както и наследникът им Сергей Кацаров.

Последният бе привлечен като обвиняем и за съставяне на документ с невярно съдържани, тъй като изпратил до разследващите официално становище, че проверяваната мобилна техника за подлушване не можела да прави гласов запис. Експерти на прокуратурата обаче констатирали обратното, обяви през април главният прокурор Сотир Цацаров.

Шефът на отдел в СДОТО Радко Димитров пък бе обвинен в престъпление срещу правосъдието, тъй като разглобил част от техниката и унищожил записи. По-късно неофициално бе съобщено, че двама от обвиняемите са свидетелствали срещу Цветанов и така той стана основен заподозрян по делото.

Бившият министър упорито отрича вина и твърди, че атаката на прокуратурата срещу него представлява политическа репресия, съгласувана с депутата от ДПС и медиен бос Делян Пеевски, чиито издания последните 3 години и половина ревностно защитаваха управлението на ГЕРБ, но след падането на кабинета "Борисов" рязко започнаха да го атакуват.

Пеевски от своя страна се активизира за пръв път в кариерата си на народен представител в последните два парламента и на няколко пъти гневно нападна Цветанов от трибуната в пленарната зала, заканвайки се, че скоро ще излезе истанита за шестте му апартамента и срещите му с криминални лица по време на министерския му мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?