Делото за “Наглите“ върнато за преработка

Софийският градски съд е върнал на прокуратурата за преработка делото по една от най-шумните акции на МВР срещу групата за отвличания, наречена "Наглите", научи Mediapool от източници в прокуратурата.

Обвинението срещу деветима от групата - Ивайло Евтимов, Прокопий Прокопиев, Даниел Димитров, Кирил Кирилов, Павел Петков, Любомир Димитров, Цветозар Славчев, Радослав Лебешков и Митко Лебешковски беше внесено в съда на 8 септември. Сега обаче ще трябва да претърпи отново цялата процедура по обосновка, разпределяне на съдия, преглед за грешки и евентуално последващо насрочване.

Причината за връщането на смятаното за мегадело е в процесуалните нарушения, допуснати в обвинителния акт срещу "Наглите". За тях прокуратурата твърди, че са извършили 11 отвличания - на Киро Киров, Борислав Атанасов, Георги Георгиев, Ангел и Камелия Бончеви, Илиан Цанев, Васил Маникатов, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков и Румен Гунински.

Една от най-фрапантните грешки на прокуратурата е, че в началото на обвинителния акт се посочва лице, чието име обаче е пропуснато в обстоятелствената част и въобще не става ясно за какво престъпление се обвинява.

Другата грешка и в прикаченото към отвличанията обвинение за средна телесна повреда нанесена от Митко Лебешковски на Олег Джукев, за което обаче не е подадена жалба. Според Софийския градски съд подобно обвинение е извън неговите компетенции и затова то се прекратява.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?