Делото за определяне на депо без екооценка ще се гледа наново

Делото за определяне на депо без екооценка ще се гледа наново

Петчленният състав на Върховният административен съд (ВАС) е отменил решението на по-долна инстанция за прекратяване на делото, заведено от шест екоорганизации срещу определените от Столична община терени за депо на София. Случаят се връща за ново разглеждане и новото заседание на ВАС ще се състои на 25 септември, съобщиха от групата организации, в която влизат Национално движение "Екогласност", Инициативен комитет "За екологична и гражданска защита на жителите на Горни Богров", Инициативен комитет "За опазване на околната среда в село Мусачево", Сдружение "Нови хан - европейско селище", Екосдружение "Връбница- Надежда" и Инициативен комитет "Мрамор",

Те заведоха делото срещу министъра на околната среда и водите и Столична община. Екоминистърът е дал писмо, че не е необходимо изготвянето на екологична оценка на площадките за бъдещото депо. На базата на този документ Столична община избира на 22 февруари 2007 г. площадките на пречиствателната станция за отпадни води “Кубратово” в район “Нови Искър”, землище в с. Горни Богров и  терен в ЗСК “Кремиковци” за бъдещи депа за отпадъците на столицата.

Според екозащитниците обаче това нарушава Закона за опазване на околната среда, в чиято точка 26 на Приложение 1 е записана задължителна процедура за провеждане на оценка за въздействие върху околната среда при такива параметри на обекта. Предвижда се депото да приема над 10 тона отпадъци на денонощие и капацитетът му да е над 25 000 тона. 

От екоорганизациите изразяват надеждата си за справедлив процес и допълват, че са решени, ако всички инстанции на българския съд не решат въпроса в полза на здравето на хората и техните поколения, да отнесат въпроса до Европейската комисия.

 

Споделяне

Още от България