Делото за оставката на Пепи Еврото се връща на първа инстанция

Петьо Петров – Пепи Еврото

Петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС) върна за ново разглеждане на първа инстанция делото за освобождаването на следователя Петьо Петров – Пепи Еврото, от съдебната система. Аргументът на магистратите е, че призовкарите три пъти са ходи да връчат съдебният акт на долната инстанция на Петров, но не са успели да го намерят.

Той не е получил и жалба на Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу първоистанционното решение на ВАС. От тук петчленният състав достига до заключение, че е нарушено правото на защита на бившия магистрат. Интересното в случая е, че адресът на Петров е бил установен по делото, но до този момент на него никога не са били пращани книжа.

На първа инстанция ВАС отмени като незаконно решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаване от съдебната система на Пепи Еврото. Мнозинството във ВСС беше подтикнато към това решение лично от главния прокурор Сотир Цацаров.

На 29 април 2015 година следователят беше освободен от съдебната система по негова молба, въпреки констатацията на Върховния касационен съд (ВКС) за извършена незаконна провокация към подкуп по делото "Цонев, Сантиров, Попов". Така ВСС пусна Петров да излезе чист от системата с 18 заплати накуп или над 60 000 лева.

Решението на ВСС беше обжалвано пред административния съд от тогавашния правосъден министър Христо Иванов, който беше предложил срещу Еврото да бъде образувано дисциплинарно производство.

ВСС не пожела да образува дисциплинарка с аргумента, че шестмесечната давност от узнаването на това деяние вече е изтекла. Съдебният съвет напълно игнорира аргументите, че давността няма как да е изтекла, след като Върховният касационен съд се е произнесъл за провокацията към подкуп едва няколко дни по-рано.

Тричленният състав на съда обяви, че ВСС незаконно е отказал да даде отговор на въпроса дали Пепи Еврото е извършил дисциплинарно нарушение с действията си по делото "Цонев, Сантиров, Попов". Съдиите отхвърлят тезата на мнозинството във ВСС, че давността по този случай започва да тече от медийните публикации, след като се чака меродавното окончателното произнасяне на ВКС. Така бе и отменено решението за освобождаването на Петров без да се образува дисциплинарно производство срещу него.

Сега петчленният състав на ВАС върна казуса за ново разглеждане.

Споделяне

Още от България