Делото за пожара във влака София-Кардам започна с арест

Делото за пожара във влака София-Кардам започна с арест

Окръжният съд в Плевен не даде ход на делото за пожара във влака София-Кардам, при който загинаха девет души. Причина затова стана неявяването на единия от тримата подсъдими – Георги Георгиев, който бе кондуктор в кушет-вагона по време на инцидента.

Той е представил болничен лист или друг документ, в който иска отлагане на делото и от сутринта не отговаря на мобилния си телефон. Опит на съда да го открие на телефона, който е оставил за връзка, бе неуспешен и прокуратурата настоя за арестуването му. Съдът уважи това искане и отложи делото за началото на септември. Досега Георгиев бе с мярка за неотклонение подписка.

Освен Георгиев подсъдими за трагедията са заместник-директорът на поделение "Пътнически превози" и експлоатация на "Спални и специални вагони" Георги Иванов и началник влака Иванка Костадинова.

Иванов е изправен пред съда заради негова заповед, с която е било наредено да се заключат страничните врати на вагона с метално каре и щифт, което не дало възможност на част от пътниците да излязат от горящия вагон.

Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост, за което се предвиждат до пет години лишаване от свобода.

Кондукторът и началник влака отговарят за проява на бездействие и причинена смърт по непредпазливост.

Споделяне

Още по темата

Още от България