Делото за пране на пари от "САПАРД" приключи, всички са оправдани

Делото за пране на пари от "САПАРД" приключи, всички са оправдани

Върховният касационен съд окончателно оправда всички подсъдими по делото за пране на 7.5 млн. евро, източени от европейската програма "САПАРД".

Подсъдими по станалия емблематичен за българското правораздаване процес бяха близкият до БСП бизнесмен Марио Николов, съпругата му Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов и Людмил Стойков. Според обвинението Стойков бе създал престъпна група, ръководена от Марио Николов, за пране на пари, отклонени от европейската програма.

Людмил Стойков бе оправдан още на първа инстанция, но ефективни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими. Те бяха произнесени по нашумялата от "Яневагейт" съдийка Румяна Ченалова, още докато бе наказателен съдия в Софийския градски съд. Впоследствие делото не успя да тръгне повече от две години на втора инстанция и, след като най-сетне това се случи през 2012 г., Софийският апелативен съд (САС) оправда всички подсъдими. Докладчик на състава бе Калин Калпакчиев, който сега е член на Висшия съдебен съвет. 

Делото бе гледано повторно от САС, след като през март 2014 г. Върховният съд го възобнови по искане от 2013 г. на прокуратурата. Последва нова оправдателна присъда, която сега е окончателно потвърдена.

Прокуратурата твърдеше, че парите са източени от САПАРД от шест фирми, свързвани с Марио Николов и Людмил Стойков. Дружествата били създадени специално за участие в програмата и получили финансиране за покупка на  месопреработвателни машини. Държавното обвинение посочва, че Марио Николов влязъл в множество сделки с швейцарски и германски фирми с цел да завиши цената на машините. Накрая той купил стари машини от България, но ги представил за нови.

По делото се оказа, че фирмите не били създадени за кандидатстване по САПАРД, тъй като са регистрирани в средата на 1990-те години. Съдът посочва, че прокуратурата не е дала никакви доказателства за съществуване на организирана престъпна група за пране на пари, извън факта, че подсъдимите са се познавали помежду си. За да има подобна група, прокуратурата трябва да докаже наличието на някаква структура, а не обикновено познанство.

Заедно с делото за пране на пари се водеше дело и за документната измама по аферата "САПАРД", която е позволила старите машините да се представят като нови. Апелативният съд вече веднъж посочи, че прокуратурата имаше шансове да осъди някого по аферата
"САПАРД", ако не беше разделила делото на две. 

ВКС посочва, че в делото има данни за документна измама, извършена от Марио Николов, но не и за всички подсъдими. Доказателства за пране на пари не са предоставени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?