Делото за пране на пари срещу бивша съдийка спихна още на старта

Съдия Стефан Милев

Бившият прокурор и настоящ съдия от Софийският градски съд (СГС) Стефан Милев пусна на свобода бившата си колежка Мария Иванова, която бе арестувана в началото на седмицата и обвинена в пране на 1.41 млн. лв. На Иванова бе определена най-леката мярка за неотклонение "подписка", защото срещу нея няма почти никакви доказателства, за да се обоснове обвиеннието в пране на пари.

 

Арестът бе извършен в понеделник, а прокуратурата обяви, че Мария Иванов има съучастник в лицето на израелеца Владимир Бронфенбренер. Те бяха задържани заради наличие на данни, че са извършвали операции със средства, придобити чрез измама в Белгия и Франция.

Мария Иванова бе обвинена за това, че в периода от март 2017 г. до юни 2018 г., е извършила незаконните финансови операции в София. Това е ставало в съучастие с израелеца.

 

"Мария Иванова и Владимир Б. са регистрирали множество търговски дружества в София, по чиито сметки да постъпват парични средства трансфери от чужбина, без да са налице реално извършени търговски сделки. Двамата са знаели, че парите, които пристигат, са придобити чрез измами, извършени в чужбина", съобщиха прокуратурата в понеделник.

 

В четвъртък вечерта се оказа, че срещу Владимир Бронфенбренер няма абсолютно никакви доказателства за пране на пари. Той бе пуснат на свобода без мярка за неотклонение.

 

Пред съда прокуратурата обяви, че Мария Иванова е давала документи на нискообразовани граждани, които регистрирали фирми срещу обещано заплащане. Прокуратурата ги открила и те са дали показания като свидетели, че са били склонявани от Иванова да участват в извършването на 7 отделни превода на пари от Франция към българските фирми.

 

Прокуратурата подчерта, че разследването е в съвсем ранен етап. Съдия Стефан Милев обясни, че разследването тече от поне една година. Бившата съдийка е била подслушвана, наблюдавана и следена със специални разузнавателни средства, съобщава lex.bg. От цялото проследяване е станало единствено ясно, че Иванов и Бронфенбренер често излизат заедно. По делото няма никаква информация за извършените измами в чужбина.

 

"Проблемът обаче е, че по делото съдът не откри дори писмено доказателство за някакво престъпление, извършено извън пределите на България", коментира съдия Стефан Милев.

 

В средата на юни съдия Милев прекрати и знаковото делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош, защото от обвиненият акт не се разбирало в какво точно той е обвинен. Любопитното е, че съдия Милев бе един от любимците на мнозинството в стария Висш съдебен съвет, върху което главният прокурор Сотир Цацаров имаше огромно влияние.

 

Провалите на прокуратурата по знаковите дела през последните няколко месеца се сипят с шеметна бързина. Бившият здравен министър Илко Семерджиев наскоро бе оправдан от Софийския градски съд.

 

На този фон и Специализираният наказателен съд прекрати редица знакови дела, включително това срещу бившата съдийка Румяна Ченалова, делото "Дянков, Трайков, Прокопиев" за ЕВН, делото срещу Румен Овчаров, делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров и др. Спецсъдът прекрати и делото срещу пловдивския кмет Иван Тотев за зоокъта.

 

 

Върховният касационен съд окончателно оправда военния министър Николай Ненчев по делото за униформите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?