Делото за радикалния ислям цели да отклони вниманието от истинските проблеми

Казва Геновева Сотирова, мюсюлманка, бивш разследващ полицай и част от протестиращите пред Съдебната палата в Пазарджик

Снимка: Mediapool.bg

Геновева Сотирова е бивш разследващ полицай. Тя води дело за дискриминация срещу България. Пред Mediapool тя разказва, че е уволнена от полицията в София, защото е ходила да се моли в джамията, което е било неприемливо за шефа на РПУ-то. Дъщеря е на баща християнин и майка мюсюлманка. Сама избира да бъде мюсюлманка и на 29 октомври е пред Съдебната палата в Пазарджик, за да изрази с присъствието си своето мнение за оспорваното дело, но без крясъци. Тя не желае да бъде снимана, за да си няма проблеми.

Г-жо Сотирова, каква е целта на тези протести?

Нека започнем от въпроса: Кой има интерес да настройва българското общество и да го разделя на групи? Според мен това е политическата класа, без да дефинирам имена и групи, те са видни в обществото. Те имат голям интерес да настройват българи срещу мюсюлмани, българи срещу цигани и да се разпарчатосва българската нация. Ако само следим новините за случващото се в обществото, какво ще видим? Ще видим корупционни скандали, лоша социална политика, лоша политика в здравеопазването, скапана икономика... Българите нямаме равен достъп до образование, нивото на живот се влошава всеки изминал ден. Политическата класа, за да оправдае цялата тази гнусотия, има интерес от такива скандалчета, които целят единствено да отклонят общественото внимание от реалните проблеми.

За българската нация пътят към националната сигурност не е разединението, за да има хубава и стабилна България, защото аз съм в известен смисъл патриот, пътят минава през обединението на всички. Известно е на всички, че през тази територия са минавали какви ли не народи, но това, което ни е формирало като нация, са общите цели. Къде са ни общите цели?

Защо вие сте тук?

Да започнем по делото. Според мен това дело е напълно изфабрикувано, за да се отклони общественото внимание от това, което се случва. Целта на хората, които създадоха този скандал, е да разединят хората, да провокират, ако може, някакви сблъсъци, за да си кажат хората: "Ето вижте, има проблем!", "Ето тука има радикален ислям!" и ние вече сме в тон със "световните тенденции".

Ама, моля ви се (какъв радикален ислям), никой не отчита факта, че в България ислямът не е от 20-30 години, а от последните 400-500 години. Нека да отбележа. Ние винаги сме живели заедно - християни и мюсюлмани. Аз съжалявам, че не нося бонбони да почерпя за Курбан Байрам, бих почерпила хората, които ни плюят (отсреща са шумните митинги на националистически партии – бел.ред.). Нашето общество има нужда от позитивни сигнали.

Един такъв сигнал беше, че хора от Главно мюфтийство направиха голямо дарение на приюта на отец Иван, но това не стана новина номер едно, нали. Дарени бяха значителна сума храни и продукти. Аз много съжалявам, че нямах материална възможност, бих отишла да помогна, но ето една положителна новина. Християни и мюсюлмани могат да са заедно. Аз самата съм плод на такъв брак.

Тези протести и делото за "радикалния ислям" дали имат връзка с изборите?

За мен има връзка, за да могат представители на различни политически партии да натрупат малко дивиденти на наш гръб.

Кои са тези партии?

"Атака" има много голям интерес, ВМРО...

ДПС няма ли?

Ако трябва да съм честна, има... Те всички ще си съберат гласовете, но болката на Айше и баба Мария си е една и съща. Баба Айше ще продължава да си взима пенсията от 100 лева, баба Мария също. Аз самата съм се занимавала с трупове на пенсионери, които умират от глад и студ, докато бях разследващ полицай, защото това е потресаващата драма, а не, че има християни и мюсюлмани.

Вие сте бивш разследващ полицай. Мислите ли, че е нормално такова множество да се струпа пред Съдебната палата, докато тече съдебен процес?

Първото нещо, което виждам от този митинг на "Атака" е, че той е напълно законен. Формата на закона е спазена, доколкото чувам, обаче, от там идват нацистки нападки (другите два протеста се провеждат на отсрещния тротоар и всичко се чува - бел.ред.). Това не е ли престъпление по Наказателния кодекс? Е, щом като е престъпление, къде е българската прокуратура да се самосезира? Както законът важи за мен като Айше, така трябва да e и за тях. Казвам това при цялото ми уважение към българската съдебна система, защото там работят и прекрасни професионалисти. Тук обаче си говорим за политика, тук не говорим за системата.

Нека сега да поговорим за нормалността на тази ситуация. Отвън хора стоят, хора крещят, а вътре заседават съдии...

Какво от това, че ние сме се събрали? Ние не обиждаме съда. Ние не нахълтваме вътре. Прокуратурата и съдът трябва да се ръководят единствено от това, което имат между кориците на делото. Оттам нататък навън ако ще град да вали и да се бият, това няма никакво значение. Аз обаче имам много въпроси към това дело, как са разпитвани свидетелите, как са направени експертизите, взети ли са предвид всички доказателства. Голяма част от материалите по това дело са секретни и това е част от манипулацията. Вижте, най-важното е следното - моят баща е християнин, аз разбирам и двете страни. Последните ми думи сега ще са: хора, женете се заедно, не воювайте за глупости. Make love, not war (правете любов, а не война - бел.ред.).

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта