В идеален за Бойко Борисов момент

Делото за смъртта на Чакъра окончателно приключи

Къщата на Тодор Димов - Чакъра

Делото за смъртта на Тодор Димов – Чакъра е прекратено отново, съобщи във вторник пред бТВ адвокат Марин Марковски, а по-късно информацията бе потвърдена и от Софийската военноокръжна прокуратура. Делото е прекратено в края на юни. Това затвърждава впечатлението, че прокуратурата предпочита да стартира обществено значимите дела със заря, а после да ги спира под сурдинка.

Преди ден се разбра, че прокуратурата е прекратила тихичко в края на юли и делото за скандала "Ало, Ваньо". Много по-късно се разбра, че са повдигнати задочно обвинения и срещу банкера Цветан Василев.

Мотивите обаче се неясни засега, защото наблюдаващият прокурор е в отпуск. Не станаха ясни и мотивите за "Ало, Ваньо" по същите причини. Двете дела имат общо, защото са свързани с бившия премиер Бойко Борисов и той ще влезе в предизборна кампания, без да има проблеми с прокуратурата.

Тодор Димов – Чакъра загина при полицейска акция през 2003 г., ръководена от Бойко Борисов, който тогава бе главен секретар на МВР. При операцията по задържането му Димов е бил обстрелван с гранатомети в селската си къща, защото отказвал да се предаде и оказал съпротива. След смъртта му прокуратурата заключи, че се е самовзривил.

Разпитите на полицаите от Специализирания отряд за борба с тероризма, участвали преди десет години в акцията, са потвърдили пък, че Борисов е наредил обстрела на Чакъра с гранатомети. Публично той също не отрича този факт.

В края на миналата година в медиите излезе неофициална информация, че не се е самовзривил, а е бил взривен, след което и запален, за да бъдат заличени следите от убийството. Това се е казвало в заключенията от първата експертиза след ексхумацията на тялото на Димов по възобновеното разследване на смъртта му.

След тази информация обаче прокуратурата очакваше окончателната съдебно-медицинска експертиза по случая. Тя трябваше да посочи на какво се дължи разликата между огромната степен на обгаряне на трупа и мебелите наоколо, както и несъответствието между изгарянето на тялото, ръката и халката от гранатата.

Разследването за смъртта на Тодор Димов беше възобновено след осъдително решение на Европейския съд по правата на човека срещу България през 2013 година. Страната ни бе призната за виновна за отнемане на правото на живот и непълноценно разследване на полицейската операция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?