Делото за смъртта на студента Балтов пълно с противоречия и неясноти

Делото за смъртта на студента Балтов пълно с противоречия и неясноти

Началото на процеса за убийството на студента Стоян Балтлов бе белязано от множество противоречия в показанията още на първия призован свидетел, а свидетелствата на втория са на път да преобърнат обвинението. В петък Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото и прие граждански искове за 400 000 лева, който родителите на Балтов искат от подсъдимите Вили Георгиев и Александър Данаилов.

Студентът бе убит след сбиване на 5 декември м.г. пред дискотека "Амнезия" в Студентския град. Инцидентът бе последван от шумна, но безплодна, политическа и обществена дискусия за състоянието на българското образование, материалната база и условията в района, където са съсредоточени студентските общежития и голяма част от висшите училища. Тръгна и вълна от протести пред парламента, най-големият от които бе окървавен от полицията на 14 януари. Тогава униформените оставиха малка група агресивно настроени младежи да се навилнее, след което пометоха мирно протестиращите граждани.

Преди началото на делото майката на Стоян Балтов - Зарка Балтова заяви, че иска максимална присъда за убийците на сина ѝ. Синът ми получи смъртна присъда, без да е виновен, каза тя. Приятелите на Балтов, който бяха дошли в съда, също поискаха назидателна присъда.

Първият свидетел по делото бе Любомир Парашев, който е бил в компанията на подсъдимите. По време на почти тричасовия му разпит той разказа няколко противоречащи и взаимно изключващи се версии затова как е възникнал инцидента и колко човека са участвали в него.

След това ту се отказваше от показанията пред съдия, дадени в досъдебната фаза, ту ги подкрепяше. Това видимо изнерви съда и страните по делото, които не скриха раздразнението си. В крайна сметка Парашев заяви, че иска да продължи да свидетелства, но в присъствието на свой адвокат.

Така съдът реши, че ще продължи да го разпитва в присъствието на защитник, а по настояване на адвоката на родителите – Илиян Василев, го задължи да присъства на всяко заседание, за да му се задават допълнителни въпроси.

В една от почивките защитникът на Вили Георгиев – Емил Велинов - заяви, че е учуден, защо на подсъдимата скамейка са изправени неговият клиент и Александър Данаилов, при положение, че по делото имало данни за участие на още няколко човека в сбиването.

След това вторият свидетел Мирослав Станчев, който също е бил в компанията на биячите, "хвърли бомбата" и каза, че е видял как Александър Данаилов и Светлозар Стоилов да ритат Балтов. Този свидетел не каза и дума за участието на Вили Георгиев в побоя. Преди това Любомир Парашев заяви, че Светлозар Стоилов е излязъл от дискотеката, но охраната не го пуснала, защото бил много пиян. Това била и причината останалите от групата да си тръгнат.

След това изявление на Мирослав Станчев прокуратурата и родителите на Балтов поискаха делото да започне отначало с нови обвиняеми. Остана неясно обаче, защо Станчев сега говори за участието на друг човек, различен от обвиняемите. Това означава, че в досъдебната фаза той е дал други показания.

Каква ще е съдбата на делото ще стане ясно на 17 юли, когато съдия Петя Крънчева трябва да се произнесе по искането на прокуратурата и частните обвинители.

Споделяне

Още по темата

Още от България