Делото за убийството на момче в Борисовата градина тръгна с искове за 400 000 лв.

СГС допусна претенциите на родителите на жертвата Георги Игнатов

Подсъдимият Йоан Матев. Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) даде ход във вторник на делото за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, извършено на 2 юни 2015 г.

В началото на процеса съдия Руси Алексиев допусна за разглеждане гражданските искове на родителите на жертвата за общо 400 000 лева обезщетения, предявени срещу подъсимия за жестокото убийство Йоан Матев.

Финансовите претенции на Албена и Валентин Игнатови ще бъдат разгледани заедно с наказателното дело, въпреки възраженията на защитата, че по този начин ще бъде забавено съдебното производство, тъй като ще се наложи да се събират допълнителни доказателства, установяващи дали исковете са основателни.

Според съдия Алексиев обаче в случая е налице пряка връзка между претенциите на родителите на жертвата и повдигнатото от прокуратурата обвинение на Матев за умишлено убийство по особено мъчителен начин.

След като този въпрос окончателно бя изяснен, тримата адвокати на подсъдимия поискаха СГС да прекрати делото и да го върне на разследващите за отстраняване на неясноти и процесуални пропуски. Съдът обаче не намери основания за това и отхвърли искането. Така процесът продължава на 12 април с разпит на двамата родители на убития Георги Игнатов, които не присъстваха във вторник в съдебната зала.

Йоан Матев бе задържан и обвинен близо две години след убийството, като разследващите тогава обявиха, че веднага след престъплението си е променил трайно външния си вид, за да не бъде разпознат по разпорстранените от МВР кадри от охранителни камери.

Защитата на Матев обвини медиите, че манипулират общественото мнение, като разпространяват само доводите на прокуратурата. Държавното обвинение твърди, че Матев е забелязъл случайно жертвата си на пейка в Борисовата градина и го е убил с един удар с нож. От доказателствата по делото обаче не може да бъде извлечен мотив. Според доказателствата по делото двете момчета не се познавали преди убийството.

Ако бъде признат за виновен, Матев ще излежава между 5 до 12 години затвор, тъй като е бил непълноелетен към момента на извършване на убийството. За подобно престъпление пълнолетните извършители могат да получат между 15 години и доживотен затвор без право на замяна.

Споделяне

Още от България