Делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева е върнато на прокуратурата

Софийският градски съд върна на прокуратурата делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева заради драстични процесуални нарушения, липсващи веществени доказателства, материали от специални разузнавателни средства и протоколи. Георгиева беше открита заклана в апартамента си в столичния квартал “Стрелбище” през февруари 2000 година. В случая беше замесено името на бившия главен прокурор сега посланик в Казахстан Никола Филчев. Той е бил в близки интимни отношения с Георгиева, заяви Пламен Калайджиев, единият от подсъдимите по делото.

Сред обвиняемите по делото беше и военният прокурор Николай Колев, който също беше разстрелян в центъра на София през 2002 година.

От четвъртък делото пое нов съдебен състав начело с Вяра Чочкова, след като след по жалба на родителите на убитата до инспектората на правосъдното министерство досегашният съдия Георги Колев си направи отвод. След дълги години строга секретност процесът за първи път беше отворен за журналисти.

Адвокатите поискаха делото да се върне на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения, които не могат да се отстранят в съдебна фаза.

Съдия Чачкова отбеляза в мотивите си, че обвинителният акт не отговаря и на минималните изисквания на НПК и съдържа повече въпроси отколкото дава отговори за извършеното престъпление. В него например не са посочени обстоятелствата, при които е извършено убийството.

Твърди се, че тримата обвиняеми са съучастници като физически извършители на убийството, за което обаче е използвано само едно оръжие. Твърди се, че Георгиева е убита умишлено с користна цел, за да бъде прикрито друго престъпление, а не се посочва какви материални облаги са придобили предполагаемите убийци и какво е другото престъпление, което са прикривали. Не се посочва и какво е участието на убития две години след Надежда Георгиева висш прокурор Николай Колев, който също беше подсъдим.

Също така се посочва, че убитата е разполагала с компрометиращи документи, но не се споменава срещу кого, поради което не са ясни мотивите за убийството.

Софийска градска прокуратура разполага с месец, за да отстрани противоречията в обвинителния акт. В противен случай делото срещу Орлин Аврамов, основен обвиняем по делото, ще бъде прекратено.

След края на съдебното заседание другият обвиняем – Пламен Калайджиев, съобщи, че в разпитите си по делото убитият Николай Колев говори, че Надежда Георгиева и Никола Филчев са били в близки интимни отношения и той я използвал за услуги.

Споделяне

Още по темата

Още от България