Делото за Водното огледало в Кърджали е прекратено

Върховната касационна прокуратура (ВКП) прекрати делото за Водното огледало в Кърджали, което бе превърнато от премиера Борисов в нарицателно за “корупция” и “прахосани пари на данъкоплатците” от началото на 2010 година досега.

Кметът на Кърджали Хасан Азис заяви пред журналисти в понеделник, че делото срещу него е прекратено, а мярката му за неотклонение “подписка” е отменена.

Според съда обвинението е несъставомерно, деянието не е престъпление по смисъла на НК, няма доказателства за извършено закононарушение от единствения обвиняем Хасан Азис.

Преди два месеца той изпрати писмено настояване за открит процес със свободен достъп на гражданството, който да се гледа в Кърджали.

На 29 юни 2011 г. състав на Софийския районен със с председател Иван Стоилов прекрати и върна делото на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Азис бе обвинен за 4 деяния при продължавано престъпление, чрез които е направил опит да набави имотна облага за местната строителна компания "Устра холдинг".

Чрез това престъпление Азис е можел да нанесе вреди на държавата в големи размери. Според обвинителния акт в периода 23 януари - 19 юни 2009 г. кметът като длъжностно лице е изпратил писма до МРРБ за цената на имот от 16 квадратни метра, собственост на "Устра холдинг". Така с тях той се е опитал да заблуди тогавашния строителен министър Асен Гагаузов и финансовия Пламен Орешарски, че цената на имота възлиза на 8 940 960 лева, след като действителната оценка е 846 200 лева. С писмата си Азис е искал милионите да бъдат заплатени като обезщетение на собственика на парцела и така пробвал да ощети МРРБ с 8 094 760 лева. Лицензираният оценител на терена, който не е от Кърджали, не бе привлечен като обвиняем по казуса.

"Две години бях подложен на невиждан административен и психически тормоз. Това е едно историческо дело, то трябва да служи за урок на всички политици и управленци", заяви кметът на Кърджали.

Той разкри, че от есента на 2009 г. до момента общинската документация е проверявана вече 210 пъти. Обект на последните проверки са всички обществени поръчки за периода 2006-2011 г.

В началото на 2012 година министър-председателят Бойко Борисов определи проекта “Водното огледало” като връх на нахалството.

През февруари стана ясно, че "с изключително нежелание“ правителството е приело точката за изплащане на 24 милиона лева за т.нар. Водно огледало в Кърджали”. Малко по-късно премиерът се закани, че ще открие пак Водното огледало, защото предишното правителство не го е платило и няма “акт”.

По думите на регионалния министър Лиляна Павлова за Водното огледало към момента се дължат близо 30 млн. лв., сред които и дължими лихви от 2009 г. насам.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес