"Делта гард" осъди Илия Златанов да плати за охраната на разграбена фабрика

Бизнесменът не е направил опит да развали договора, обявява съдът

"Делта гард" осъди Илия Златанов да плати за охраната на разграбена фабрика

Нашумялата покрай аферата "Осемте джуджета" охранителна фирма "Делта гард" осъди бизнесмена Илия Златанов, който трябва да плати 93 550 лв. за осигуряване на денонощна охрана на разграбената си асансьорна фабрика в София, научи Mediapool. С това сюрреалистичната история, започнала с разкритията на Антикорупционния фонд за завземането на фирмата за асансьори с помощта на бивш високопоставен следовател и прокуратурата, намира своето естествено продължение.

"Делта гард" е претендирала пред Софийския градски съд (СГС) за заплащане по договор за охрана, сключен на 19 октомври 2019 година. Въпросната сума от близо сто хиляди лева е за охраната на завода февруари – октомври 2020 г.

В това число са калкулирани 141.67 лв. – за ключарски услуги, 230 лв. – за посещение на видеотехник и 320 лв. – за храна на кучета.

"Делта гард" твърди, че сключила с "Изамет 01" на Илия Златанов договора за охрана, с който на охранителната фирма е възложена 24-часова физическа невъоръжена охрана чрез два стационарни поста и подвижна охранителна група.

Уговорено било заплащането на месечно възнаграждение за охрана първоначално в размер на 11000 лв. без ДДС. След два месеца сумата е увеличена до 13 000 лв, но после е намалена до 8000 лева.

"Уговорено е заплащане на двоен размер на възнаграждението за охрана на празниците 3-ти март, Великден, Бъдни Вечер, Коледа и Нова година. Въпреки че ищецът изпълнявал задълженията си по договора, ответникът не заплатил дължимото възнаграждение за периода февруари – октомври 2020 г., включително, както и направени във връзка с охраната разходи за ключарски услуги, храна на кучета и посещение на видеотехник", претендира притежаваната от Димитър Спасов - Каратиста охранителна фирма.

Илия Златанов не оспорва сключването на договора, но твърди, че ищецът чрез своите охранители е установил фактическа власт върху охранявания обект и не е допускал представители на ищеца и негови служители във фабриката, като е злоупотребил с документи и информация, с която се е сдобил при охраняването на обекта.

Оспорва да е възлагано и да има връзка с договора извършването на разходи за храна на кучета, ключарски услуги и посещение на видеотехник.

В съдебното решение се казва, че Илия Златанов не е представил никакви доказателства, че искал да се разваляне на договора или да се прекрати с предизвестие преди изтичане на срока

Цитира се свидетел Н.М., който казва, че "Делта гард" е изпълнявала задълженията си по договора

"Ответникът (Илия Златанов) не е представил никакви доказателства относно твърденията си за действия на служители на ищеца, препятстващи достъпа на служители, работници и законните представители на ответното дружество, които твърдения, ако бяха доказани, биха били равнозначни на пълно неизпълнение, респективно изключват възникване на вземане за възнаграждение", се казва в съдебното решение.

Общата сума, която Илия Златанов трябва да плати, нараства до 100 хиляди лева, защото бизнесменът трябва поеме и 7000 лева разноски по делото, направени от "Делта гард". Решението на СГС не е окончателно.

Твърденията на Златанов

На 19 февруари тази година Илия Златанов и неговият адвокат Грета Ганева съобщиха, че фабриката за асансьори в София е била разграбена. Машините са нарязани и предадени за скрап. Това е е втората производствена база на предприятието "Изамет". Тя се намира в София, в района на Гара Искър. Другият завод е в Дупница.

Не е ясно кой е изнесъл техниката. Според Ганева и тази фабрика е била охранявана от "Делта Гард". По думите ѝ охранителите са напуснали базата сами, защото не са имали правно основание, на което да останат. Не е търсена помощ от институции.

"Вероятно си мислите, че веднага сме сезирали полиция, прокуратура и пр. Преди години, това щеше да е първото, което щях да предприема. Вече пазя клиентите си от тях. Разбирате ли до къде сме стигнали?", написа адв. Ганева във фейсбук.

През февруари Златанов обяви, че фабриката му е била окупирана в продължение на 14 месеца. Той твърди, че държавата е пазила частните охранители до последно. "Нарязано на скрап и разхвърляни скъпи материали на снега", описа той какво е заварено във фабриката.

И шкурките са изнесени

Неговият адвокат заяви, че всичко от базата на Гара Искър е изнесено. Адв. Ганева публикува снимки, на които се виждат отворени каси, разхвърляни офиси, пуст двор и празни кашони.

"Всичко беше изнесено. И шкурките даже. Чиста проба вандалщина! Без нищо да се бута, може успешно да мине за декор за филм за война", написа тя.

Според нея фабриката няма как да работи, а щетите в момента се пресмятат, защото става дума за много скъпи машини.

През август миналата година охранителите на "Делта гард" отказаха да допуснат представителите на Илия Златанов и във фабриката в Дупница. Шефът на полицията в града отказа съдействие за изпълнение на съдебно решение. Той не пожела да изпрати полициа за извеждането на охранителната фирма от завода. Малко по-късно представителие на "Делта гард" сами напуснаха територията на предприятието.

Историята на Златанов

Златанов е в чужбина от миналата година. Той твърди, че е бил заплашван и изнудван от бившия следовател Петьо Петров, известен като Еврото и хората около него. По думите на Златанов тези хора се ползвали с протекцията на висши прокурори.

Бизнесменът казва, че е потърсил помощ от Петров, защото бил в конфликт със сина си. Бившият следовател обещал да му помогне, но след това започнал натиск за прехвърляне на фирмени дялове и заплахи.

Илия Златанов обяви, че с помощта на прокуратурата жената на Петров – Любена Петрова – му е отнела около 35 килограма злато.

Историята бе разказана от "Антикорупционния фонд" миналата година. Пред тях Златанов обясни, че Петров правел срещите си в ресторант "Осемте джуджета" на ул. "Шандор Петьофи" в столицата. Ресторантът бе пазен от няколко екипа на "Делта гард".

Петьо Еврото и компания напуснаха "базата" си в "Осемте джуджета", след като АКФ пусна разследването си миналото лято, а протестиращи срещу правителството и главния прокурор започнаха да правят акции пред заведението.

Интересна подробност е, че ъгъла на улиците "Шандор Петьофи" и "Цар Асен", където се намира кръчмата, близо две години е стояла и патрулна кола полицията, но бившият вътрешен министър Младен Маринов (ГЕРБ) отказа да коментира това.

След разкритията му прокуратурата обяви, че проверява случая, но след това не е давана никаква информация.

Миналото лято адвокатите на Златанов се опитаха да влязат и в другото предприятие в Дупница. Местната полиция им отказа съдействие и те не бяха допуснати. Малко по-късно охранителите сами си тръгнаха и от там.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?