Делян Добрев: Опитват се да ме пришият към Овчаров и Димитров за АЕЦ "Белене"

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър стана петият обвиняем за ядрения проект

"С моя подпис беше спряна далаверата "Белене", някой се опитва да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров. Истината е, че аз съм от другата им страна, защото те инициираха тази злоупотреба на хилядолетието. Моят подпис стои под предложението за спиране". Така коментира бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма от първия кабинет на ГЕРБ Делян Добрев повдигнатото му от Софийската градска прокуратура обвинение за нанесени щети на НЕК покрай проекта за строеж на АЕЦ "Белене".

В петък Добрев, който преди изборите сам поиска да му бъде свален депутатския имунитет, отиде в следствието на разпит и получи обвинението. Прокуратурата му търси отговорност за това, че след като на 23 март 2013 г. правителството и парламентът прекратиха проекта АЕЦ "Белене", той не е спрял договора на НЕК с архитект -инженера "Парсънс И енд Си Юръп Лимитед” и по него са продължили плащанията от страна на НЕК. Така НЕК била ощетена с 4.5 млн. евро

Още в края на октомври, когато стана ясно, че ще бъде повдигнато обвинение и срещу Добрев, сегашният министър на енергетиката Теменужка Петкова го защити като обясни, че по негово време не са били извършвани никакви плащания към "Парсънс". Той заварил издадени по времето на предшественика му Трайчо Трайков фактури, който били погасени при Драгомир Стойнев от кабинета на Пламен Орешарски.

"От документите, с които се запознах, ми е още по-странно и неразбираемо какво правя аз тук. Въпреки опитите да бъда вкаран в един кюп с Овчаров и Димитров, това просто няма как да се получи. От една страна моят подпис стои под предложението за спиране на "Белене", от друга страна във времето, в което съм бил министър, моят подпис стои под договора с "Тотал" за проучване за Черно море, където знаете "Тотал" обявиха, че са открили нефт. В тези 11 месеца, в които бях министър, вдигнахме усвояването по европейските проекти от 50% на 95%, намалихме цената на газа с 22%. Това, което искам да кажа, е, че не съм извършил никакво престъпление и без значение на опитите за вменяване на някаква вина, съм сигурен, че ще докажа своята невинност", заяви пред журналисти Добрев след продължилия два часа разпит.

Той отказа да коментира детайли по казуса, защото това може да увреди защитната му позиция. "Мисля, че в публичното пространство беше достатъчно коментирано и от министър Петкова, и от други колеги в управлението. Всичко, което е било необходимо да предприема като разпореждане на БЕХ, на който съм бил собственик и принципал, съм го направил", каза още той.

Относно това, че не е се съобразил с писмо на тогавашните директори на НЕК, че след като е спрян проектът за АЕЦ "Белене" трябва да се прекрати и договора с архитект-инженера, Добрев припомни, че писмото не е било до него, а до "Българския енергиен холдинг", който е собственик на НЕК.

"Имам съмнения кой го прави или по-скоро знам защо се прави. Не искам да коментирам прокуратурата. Единственото друго, което искам да кажа е, че след това, което се случва с мен в последните няколко седмици, все по-вече си мисля, че младите и можещите хора, които напускат България, имат основания", посочи Добрев.

Той получи обвинителния си акт и мярка за неотклонение "подписка" ден след като по делото за АЕЦ "белене" бе привлечен под отговорност първият министър на икономиката и енергетиката от кабинета на Сергей Станишев Румен Овчаров. Той се сдоби с начално обвинение за това, че не е осъществил контрол върху подписването на споразумението между НЕК и руската "Атамстройекспорт" за строежа на АЕЦ "Белене", което станало в нарушение на Закона за обществените поръчки и без да е избран инвеститор. Това според прокуратурата довело до първите поръчки по проекта в размер на над 193 млн. евро.

Със същото обвинение ще се сдобият и бившите директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, които фактически подписаха споразумението с руснаците на 29 ноември 2006 г. От двамата вече се търси наказателна отговорност заради това, че са продали със 77 млн. евро по-евтино на "Атомстройекспорт" стария реактор, произведен от чешката "Шкода" при първия опит за изграждане на втората атомна централа. За неосъществен контрол върху тази сделка е обвинен и наследникът на Овчаров на поста министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Така общо обвиняемите на делото за АЕЦ "Белене" стават петима, като от държавното обвинение продължават работа по случая и не изключват да има и още обвинени.

"За всяко действие или бездействие конкретното лице, конкретният задължен по закон министър или друго длъжностно лице, ще се оцени ролята му в този процес”, каза преди ден говорителят на главния прокурор Стоир Цацаров Румяна Арнаудова.

В петък тя отново каза, че кръгът от обвиняеми за злоупотреби с АЕЦ "Белене" не е изчерпан. Арнаудова за пореден пътк тказа да коментира конкретни хора, но увери, че нищо по делото АЕЦ "Белене" няма да остане скрито. По думите ѝ прокуратурата си е позволила да изчака да минат президентските избори, за да предяви обвиненията на бившия енергиен министър Делян Добрев, за да не се политизират действията ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?