Делян Добрев оправда общински назначения на "дрийм тийм" от близки и приятели с "Хасково е малък град"

Кумата и братовчедката на депутата напуснаха постовете си в общината, но заради несъгласия с кмета

Делян Добрев. Снимка: БГНЕС

С думите, че Хасково е малък град и "всички се познават" народният представител от ГЕРБ и лидер на местната партийна структура Делян Добрев оправда назначенията на свои роднини, съученици и познати на ключови постове в общината.

Напрежението в града ескалира преди дни, когато местната партийна структура на ГЕРБ свали доверието си от кмета Добри Беливанов, издигнат и избран от партията. В разгара на скандала обаче стана ясно, че бившият икономически министър в кабинета Борисов I е кадрувал в общината, назначавайки своя братовчедка, неин съпруг, свой кумец и негови близки съученици.

В четвъртък пред Нова телевизия той потвърди, че е поискал назначението на зам.-кметовете на Хасково Милена Трендафилова и Евгени Консулов. Той дори нарече роднинско-приятелския си кръг "дрийм тийм".

"Тези хора са изключителни професионалисти с безспорни качества, истински дрийм тийм, Те пожертваха 3-4 пъти по-високи заплати и отидоха да работят в общината, само за да може ГЕРБ да изпълни предизборните си обещания и да започнат инвестиции. Заплатата на Консулов беше 4000 лева, а дойде за зам.-кмет за 1200 лева", каза Добрев.

Дрийм тиймът от роднини и близки

Той заяви, че единствената му роднина на работа в общината е първата му братовчедка Росица Гаргова. Освен нея обаче в общината работи съпругът ѝ Даниел Гаргов, а Евгени Консулов е кумец на Добрев и негов най-близък приятел.

За Даниел Гаргов, който е председател на комисията по бюджет и финанси в местния парламент, Делян Добрев обясни, че не е назначен, а избран и в същото време той имал само миноритарно участие в спечелени обществени поръчки.

Както вече стана известно, кумата на Добрев - Биляна Димитрова е секретар на общината в Хасково, кумът му Пламен Лачев е председател на общинската избирателна комисия, а кумецът на Добрев Евгени Консулов става зам.-кмет и получава ресор "Строителство".

Росица Гаргова, която е и първа братовчедка на Добрев, получава финансовата дирекция на общината, а съпругът ѝ Даниел Гаргов оглавява комисията по финанси и бюджет в общината. Гаргов взема и серия от договори за саниране. Според различни сведения той е акционер в над 40 фирми, които в последните години са спечелили обществени поръчки за над 100 млн. лв., главно в областта на санирането - програма, горещо подкрепяна от Добрев и ГЕРБ. Част от роднинските връзки на Делян Добрев в община Хасково бяха обект на разследване на сайта "Биволъ".

Добрев отново се опита да отклони вниманието към кмета на града Добри Беливанов, който бе избран с подкрепата на ГЕРБ, но партията се отрече от него в понеделник.

"БСП превзе Хасково. Кметът го вербуваха още преди една година", каза той. Не е ясно защо тогава чак сега ГЕРБ сваля доверието си от него. Добрев отново обвини Беливанов, че е предал общината в ръцете на местен бизнесмен, който подкрепял БСП при управлението на тройната коалиция - строителния предприемач Иван Стаматов, с когото са в момента заедно в Монако.

Според Добрев това било много смущаващо, защото Стаматов изпълнявал обществени поръчки на общината. В същото време обаче Добрев не се смущава, че фирми на негови близки печелят поръчки на общината.

Междувременно по-късно през деня стана ясно, че кумата на Добрев – Биляна Димитрова е подала оставка като секретар на общината. Поста си от финансовата дирекция е напуснала и братовчедката на депутата Росица Гаргова.

Любопитно е, че те не напускат местата в администрацията заради връзки с депутата. Те се мотивират с това, че в Общината липсва комуникация с кмета Добри Беливанов и невъзможност да работят спокойно.

В понеделник заместник-кметовете Милена Трендафилова и Евгени Консулов също подадоха оставки.

От празнична трапеза до риалити

Преди него в студиото на Нова телевизия гостува и Елена Йончева. Според нея т. нар. Суджукгейт е детска приказка в сравнение с това, което става в община Хасково.
"Тези хора не са поканени на празничната трапеза на Делян Добрев, а на работа в общината", каза депутатът от БСП.

Според нея през договори за ремонт на пътища, саниране и други общински обществени поръчки през фирми с участието на Даниел Гаргов са преминали 100 млн. лева.

"И ножът, и хлябът се държат от едно семейство. Ако това е законно, това означава, че Добрев законно е окупирал общината", каза още Йончева, според която половината от блоковете, които се санират в града, са през фирми с участието на Гаргов.

Според нея скандалът между централното ръководство на ГЕРБ и кмета на Хасково се дължи на факта, че Добри Беливанов в един момент е разбрал, че ще бъде използван като бушон за схемите, които се случват зад гърба му и е поискал да се освободи от хората на Добрев в общината, които са назначени без конкурс по настояване на Делян Добрев.

"Става дума за сериозен конфликт на интереси", каза още Йончева.

Хасковската сага бе коментирана и от вицепремиера Томислав Дончев, който каза, че скандалът в общината наподобява на риалити формат.

"Трябва да се докаже има ли нещо незаконно. Останалото опира до сферата на морала. Понякога даден избор може да се окаже грешен", смята той.

Споделяне

Още по темата

Още от България